Krajští policisté vyšetřují zpronevěru 14,6 milionu korun na jedné olomoucké základní škole

13. červenec 2022 07:46

Olomoučtí krajští kriminalisté prověřují zpronevěru 14,6 milionu korun na jedné z olomouckých základních škol. Dosud nebyl nikdo obviněn, na případu se stále pracuje, řekl v úterý ČTK policejní mluvčí Libor Hejtman.

Na případ ve úterý upozornila Česká televize, podle jejích informací jde o ZŠ Holečkova, která je nadřízenou organizací pro ZŠ Rooseveltova a čtyři školky. Podle náměstka olomouckého primátora Karla Konečného (ANO) je chod školy zajištěn. Případem se budou v pondělí zabývat olomoučtí radní.

„Krajští kriminalisté prověřují zpronevěru ve výši 14,5 milionu korun na jedné ze základních škol v Olomouci. Nikdo nebyl obviněn, jsou zde zahájeny úkony trestního řízení. Vzhledem k výši škody, která je v tomto případě velkého rozsahu, hrozí sazba pět až deset let,“ řekl ČTK krajský policejní mluvčí.

„Vzhledem k výši škody, která je v tomto případě velkého rozsahu, hrozí sazba pět až deset let.“ 
Policejní mluvčí Libor Hejtman

Podle náměstka Karla Konečného (ANO) se na případ přišlo na konci června, kdy byl ředitel základní školy upozorněn bankou, že nejsou na účtech prostředky na výplaty. Okamžitě začal zjišťovat příčinu a prakticky ve stejný den šla na územní odbor policie sama sebe ohlásit jako původce tohoto problému hlavní účetní. Případ převzala krajská hospodářská kriminálka, řekl dnes ČTK náměstek Konečný.

Přesnou výši zpronevěřené částky náměstek po dnešním jednání na krajském policejním ředitelství vyčíslil na 14,61 milionu korun. Město podle něj poskytlo policii veškerou součinnost pro rychlé došetření případu.

Provoz školy je zajištěn

Zástupci radnice tento problém řeší také se zástupci školy, provoz školského zařízení je však podle Konečného zajištěn. Základní úkol je zajištěn a to, aby byl udržen provoz školy, město po této stránce jako zřizovatel školy samozřejmě koná, doplnil Konečný.

Město již chybějící částku na pokrytí chybějících financí poskytlo. Provoz školy není po této stránce nijak ohrožen, podotkl náměstek. O případu zpronevěry bude v pondělí dopoledne jednat rada, v odpoledních hodinách se tím budou zřejmě zabývat také olomoučtí zastupitelé. Město počítá s tím, že náhradu škody bude vymáhat v případném soudním řízení.

Zdroj: ČTK

Spustit audio