Krajští úředníci požadují zrušení několika přechodů pro chodce v Hranicích. Vedení města s tím nesouhlasí

20. leden 2020

O tři přechody možná přijdou lidé z Hranic. Jejich zrušení požadují krajští úředníci s tím, že nesplňují patřičné normy. Vedení města ale s odstranění přechodů nesouhlasí. Tvrdí, že by to ohrozilo bezpečnost chodců.

Přechod pro chodce v Hranické ulici je hned na samotném začátku města. Denně tudy projedou tisíce aut, které sjíždí z frekventované čtyřproudovky spojující Hranice s Přerovem.

„Nemůžou ho zrušit, tady po celé silnici přechod není, až tam dole na křižovatce. Jak by to ti lidé, co bydlí tady, řešili? Je to hloupost.“ říká mi Tina, která sem do Hranické ulice chodí navštěvovat svoji maminku. „Většina lidí, kteří tu bydlí, má sedmdesát a více let. Nemůžou vystoupit na zastávce kapitána Jaroše, ale vystoupí tady na Hranice-předměstí a nevím, jak by se dostali ke svým domům. To není o zdraví, to je o život,“ dodává Tina.

Přesto úředníci krajského úřadu požadují přechod zrušit. A s ním ještě další dva na území města. „Přechody neodpovídají zákonem stanoveným normám. Jsou nepřiměřeně dlouhé, chybí jim speciální osvětlení a mají i další nedostatky,“ potvrzuje mluvčí úřadu Eva Knajblová.

Vedení hranické radnice s tím nesouhlasí. Jde o bezpečnost. „Jedná se o přechody, které jsou mezi autobusovými zastávkami. Jsou hodně frekventované a využívané místními obyvateli,“ říká místostarosta Daniel Vitonský z hnutí ANO.

V loňském roce v Hranicích opravili dva přechody, letos mají v plánu další tři. „Je to samozřejmě o penězích. Budovat a upravovat přechody ještě na komunikacích, které vlastně nejsou ani v majetku města. Jeden přechod dle projektu se vším, co by tam mělo být, je záležitostí zhruba dvou milionů korun,“ dodává Vitonský.

Přechody, které neodpovídají normám, v současnosti mají i v nedalekém Přerově. Také tam krajský úřad chce v nejbližší době poslat výzvu k jejich odstranění.

autor: kra
Spustit audio