Krajští zastupitelé schválili v mnoha směrech rekordní rozpočet Královéhradeckého kraje na rok 2023

6. prosinec 2022 07:56

Královéhradecký kraj počítá pro příští rok s příjmy ve výši pěti miliard a sedmi set miliónů korun, výdaje jsou ještě o něco vyšší. Obě čísla vyplývají z definitivní podoby rozpočtu, který na svém pondělním zasedání schválili zastupitelé, a obě čísla jsou také rekordní - s tak vysokými částkami zatím nikdy v historii hejtmanství nehospodařilo.

Čtěte také

„Výdaje máme naplánované o něco vyšší, kvůli zvýšeným investicím, které chceme i v tom příštím roce udržet. Pokud to bude potřeba, tak tyto investice bude platit mimochodem z úvěru, který máme nasmlouvaný. Ale já chci zdůraznit, že ještě předpokládáme, že ještě díky hospodaření z roku 2022, převedeme do rozpočtu poměrně dost značný přebytek. A tudíž to nebude ani vyrovnaný rozpočet, ale bude ve své podstatě přebytkový,“ shrnul základní podobu rozpočtu hejtman Martin Červíček z ODS.

„Pro mne jsou naprosto klíčová fakta, abychom udrželi zdravotnictví, sociální péči, veřejnou dopravu a podobně. Abychom nadále pokračovali v investicích například do dopravní infrastruktury. Pro příští rok máme naplánované stavby za zhruba 1,4 miliardy korun, doplňuje Martin Červíček.

Čtěte také

Vedení kraje pracovalo na tom, aby našlo pro předložený návrh rozpočtu co největší podporu, přesto se výhrady objevily.

Přednesla je třeba Monika Štayrová z hnutí ANO. „K návrhu rozpočtu jsem měla připomínky. Zejména formálního charakteru, ale samozřejmě jsem vyhodnotila jako velice odvážné nastavení procent nárůstu příjmů do rozpočtu.

Výhrady to ale byly nakonec jen poměrně opatrné a nepříliš konfrontační, protože vlastně ani opozice nedokázala s jistotou říct, jak by to mělo vypadat jinak. „Kdybych to věděla, tak bych vám to řekla. Ale právě proto jsem tento návrh příliš nerozporovala, protože vím, jak je složité stanovit procentuální navýšení příjmu rozpočtu, dodala Monika Štayrová.

Čtěte také

A tak nakonec Královéhradecký kraj má rozpočet, který podpořili všichni přítomní zastupitelé. Klíčové věci budou zcela jistě fungovat, slibuje kraj.

Třeba radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink z HDK věří, že zrovna pro jeho oblast je peněz určitě dost. „Já jsem s tím naprosto spokojený. Myslím si, že to je to, co zdravotnictví potřebuje. Podle mne je rozpočet v pořádku.

Hejtmanství počítá i s tím, že by v příštím roce mohly ještě dál růst ceny energií. Na další navyšování cen má v rozpočtu rezervu 200 miliónů korun.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související