Krajští zastupitelé vyčlenili 37 milionů korun na rozvoj obcí, dotací chtějí využít i samosprávy z Libavé

15. prosinec 2021

Opravit a taky zatraktivnit obce pro turisty. To je cílem zástupců samospráv z Libavé, kteří už šestým rokem po vyčlenění z vojenského prostoru hospodaří samostatně bez pomoci armády.

Na své projekty se příští rok pokusí získat peníze z krajských dotací na obnovu a rozvoj venkova. Třeba ve Slavkově, místní části Kozlova, chtějí opravit bývalý kostel svatého Josefa, který vojáci přestavěli v 60. letech minulého století na sklad a kulturní dům.

To, že kulturní dům ve Slavkově není typickou stavbou, potvrzují pozůstatky zvonice, která je ještě dnes součástí celé stavby. „To byla 60. léta, kdy přišli sem lidé od Košic až po Aš, nikdo tu neměl kořeny, všechno tu bylo německé. Směsice národností tu byla veliká a lidé to tak nebrali,“ říká nezávislý starosta Roman Fojtík, který vchází do prostor, které se obci v letošním roce alespoň částečně už podařilo opravit.

„Přebudovali jsme vchod, udělaly se nové sociálky a nové ‚peklo‘“ popisuje Fojtík. „Udělali jsme také nové osvětlení, novou elektřinu, celé jsme to vymalovali a přidali izolační zvukové panely,“ pokračuje ve výčtu.

Obec už proinvestovala zhruba milion korun, zaplatit další opravy by mohly dotace hejtmanství. „Chtěli bychom ještě vyměnit parkety, které by už taky zasloužily, a linoleum na pódiu. Snažíme se,“ dodává Fojtík.

Podle Iva Slavotínka, náměstka olomouckého hejtmana voleného za Spojence – Koalici pro Olomoucký kraj, jsou dotace pro rozvoj zcivilněných obcí velkou příležitostí. „Je to příležitost pro toto opravdu zkoušené území, jak se trochu odrazit ode dna,“ nechává se slyšet Slavotínek.

Olomoučtí krajští zastupitelé vyčlenili v rozpočtu na příští rok 37 milionů korun na projekty na obnovu a rozvoj venkova. Dotací hejtmanství chce v příštím roce využít také Město Libavá, opravit z nich chce střechu kostela Povýšení sv. kříže.

autor: kra
Spustit audio