Králický Sněžník je místem zrodu kultovní řeky Moravanů, kde stály mohutné stavby, které vzal čas

22. srpen 2020

Pramen řeky Moravy je jedním z kultovních míst turistů, ale i moravských patriotů. A to i přesto, že od roku 1960 pramen oficiálně leží ve východních Čechách, kousek pod vrcholem 1423 metrů vysokého Králického Sněžníku.

Pramen Moravy

Morava odsud má před sebou ještě 353 kilometrů toku, na nichž odvádí vodu z území o rozloze 26.580 km2. Z pramene Moravy čerpala mimo jiné vodu i někdejší Lichtenštejnova chata pod vrcholem hory. Byla postavena v roce 1912, ale nejznámějším jejím správcem byl ve dvacátých letech Oskar Gutwinski, novinář, lékař a zejména propagátor turistiky a lyžování.

Slůně je jedinou stavbou, kterou můžeme dodnes na vrcholu najít

Druhou stavbou na vrcholu bývala rozhledna císaře Viléma na dnešní polské straně vrcholu, kterou nechal postavit v roce 1895 Kladský turistický spolek. Vyhlídkové plošiny ve výšce 17,5 a 30 metrů nabízely překrásný pohled do údolí i na okolní horstva.

Z někdejší Lichtenštejnovy chaty zbyly jen základy

Obě stavby už vzal čas. Jediné co dodnes na vrcholu kromě pramene Moravy najdeme je soška slůněte, kterou roku 1932 postavili umělci ze spolku Pražská secese, který se zde scházel. Jeho tvůrčí osobností byl šumperský rodák malíř Kurt Halleger, jehož manželka Amei, byla autorkou návrhu sošky, která zde přetrvala až do dnešních dnů.

Králický Sněžník - deska rozhledna
autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.