Královéhradecký kraj a BusLine se přiblížily dohodě, jednání ale budou ještě pokračovat

26. únor 2019 10:03

Zástupci Královéhradeckého kraje a dopravní společnosti Bus Line mají za sebou druhé kolo vyjednávání o nové smlouvě na zajištění části veřejných autobusových linek v regionu. K definitivní dohodě ale zatím nedospěli.  Firma jako jediná z osmi, které kraji k 31. březnu vypověděly předchozí smlouvu, zatím na novou dohodu nepřistoupila. Hejtmanství má se společností znovu jednat příští týden.

Královéhradecký kraj se kromě BusLine dohodl se všemi dopravci. Další schůzka bude v pondělí

Jednání s dopravci 20.2.2019

Královéhradecký kraj pokračoval v jednání s dopravci zajišťujícími veřejné autobusové linky v regionu. Osm z jedenácti firem, které v kraji jezdí, požaduje navýšení cen za kilometr, s ohledem na zvýšení jejich mzdových nákladů. Včerejší jednání ale nebyla poslední.

„Prozatím platí, že jsme si z osmi dopravců podali v sedmi případech ruku a jsme domluveni, jak budou zajišťovat veřejnou autobusovou dopravu od 1. dubna," shrnul aktuální situaci po poslední schůzce na Krajském úřadě v Hradci Králové náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček z ODS.

„S osmým dopravcem jsme jednali podruhé. Musím říct, že jsme se přiblížili velmi výrazným způsobem k dohodě. Ale ještě se budeme bavit o některých organizačních, technických a jiných okolnostech, které mohou mít samozřejmě vliv na konečnou cenu, ale já pevně věřím tomu, že se nakonec příští pondělí, kdy se sejdeme potřetí, domluvíme," doplňuje Martin Červíček.

Zároveň vysvětluje, proč nebyla předběžná dohoda uzavřena ani napodruhé.
„Jsou to maličkosti, které souvisí s organizačními a technickými záležitostmi smlouvy. I s tím, jak bude dopravce zajišťovat dopravu. A může to mít ještě vliv na celkovou cenu. A přestože jsme se výrazným způsobem přiblížili vzájemnému očekávání, tak jsme si dali ještě týden čas. Protože to může pomoci konečné ceně, kterou jsme obě strany ochotny akceptovat."

02255595.jpeg

Jako perné, ale konstruktivní, popsal vzájemné jednání jednatel společnosti BusLine Jakub Vyskočil.
„Za dlouhou dobu mám proti sobě partnera, který té dopravě rozumí, zajímá ho a chce, aby mu fungovala pokud možno co nejdelší čas. Jsme blízko dohodě, ještě není tedy kompletní, ale jsou to nyní už jen spíše technické a organizační věci. Takže se sejdeme ještě příští týden."

Další schůzka je naplánovaná na pondělí 4. března

Pokud se obě strany na nových podmínkách domluví následně všech osm dohod projednají krajští radní. Nové smlouvy pak budou uzavřeny z titulu mimořádné situace bez otevřené soutěže v režimu jednacího řízení bez uveřejnění.

A platit by měly přibližně do září 2020, kdy by je měly nahradit smlouvy vzešlé z nynějšího osmimiliardového tendru na zajištění dotované autobusové dopravy od roku 2020 na deset let.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související