Královéhradecký kraj chce letos do silnic investovat jednu a půl miliardy korun. Jde o rekordní sumu

17. únor 2022 07:42

Vedení Královéhradeckého kraje má připravenou jednu a půl miliardy na investice do obnovy krajských silnic a mostů. Jde o rekordní sumu, oproti loňsku zhruba dvojnásobnou, dalšími stovkami miliónů korun navíc přispěje stát prostřednictvím Ředitelství silnic a dálnic.

Čtěte také

„V letošním roce budeme pokračovat s realizací obchvatu Doudleb nad Orlicí a rádi bychom zahájili obchvaty Nové Paky a Jaroměře,“ popisuje Michal Doubek z ŘSD některé klíčové stavby pro letošní rok.

Další obchvat - druhou část Opočna - připravuje Královéhradecký kraj a podle radního Václava Řehoře z ODS začnou práce co nejdřív. „Na jaře, s počátkem stavební sezóny, by měla reálně začít druhé etapa obchvatu Opočna.

Vedle obchvatů připravuje kraj řadu oprav důležitých silnic II. tříd, třeba z Jaroměře na Nové Město nad Metují nebo další etapu silnice II/300 mezi Trutnovem a Královcem.

Čtěte také

Opravené by měly být i takzvané "polské" mosty mezi Horním Maršovem a Pecí pod Sněžkou, říká Václav Řehoř. „Co je pro nás opravdu zásadní, tak kromě turistického provozu, samozřejmě ochrana přírody a krajiny, kterou tam chceme v tuto chvíli dodržet. Z tohoto důvodu budeme dělat všechny tři mosty.

„Sice to nebude úplně jednoduché, protože se jedná o poměrně velkou finanční částku, ale ta potřeba a nutnost je tam naprosto jednoznačná.

Královéhradecký kraj chce investovat celkem bezmála jednu a půl miliardy korun.

Čtěte také

Podle hejtmana Martina Červíčka z ODS by nebylo možné tak velkou částku jen z krajského rozpočtu poskládat. „Používáme především prostředky ze Státního fondu dopravní infrastruktury, naše finance z rozpočtu a velkou měrou jsme schopni tu jednu miliardu posledních šest let skládat, díky tomu, že dostáváme evropské peníze na rekonstrukce silnic velkého významu, které jsou dnes i krajské v našem regionu.

Opravy silnic jsou ale podle hejtmanství jedním z klíčových bodů rozpočtu. Částka jedna a půl miliardy, vyčleněná na letošní rok, je historicky nejvyšší sumou na tento účel v kraji.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související