Krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus a vetchozrakost. Dioptrické vady a jejich léčba

8. říjen 2018

Oftalmolog MUDr. Vladimír Korda v naší radioporadně tentokrát na téma: dioptrické vady.

Oko je optický systém. Přirovnáme-li oko k objektivu fotoaparátu, pak funkci clony představuje duhovka, citlivou vrstvu fotografického filmu zastupuje sítnice. Zaostření při pohledu do blízka zajišťuje oční čočka zvýšením své lomivosti změnou svého tvaru - akomodací. Paprsky světla procházejí optickým systémem oka a v ideálním případě dopadají na sítnici. V případě, že není zachován správný poměr mezi délkou oka a silou lomivých částí oka dochází k rozostření obrazu.

Pravidelné prohlídky očního pozadí podstupují diabetici a pacienti s vysokým krevním tlakem

Vyšetření zraku (ilustrační foto)

Oftalmolog MUDr. Vladimír Korda v naší radioporadně. Téma: onemocnění očního pozadí.

Krátkozrakost
Pokud je oko příliš dlouhé nebo lomivost optické soustavy je větší (v poměru k délce oka), paprsky se sbíhají před sítnicí, hovoříme o krátkozrakosti (myopii). Na sítnici dopadá rozostřený obraz. Touto vadou je postiženo až 30 procent lidí. K dosažení ostrého vidění se používají brýle s rozptylným sklem nebo kontaktní čočky.

Dalekozrakost
Když je oko příliš krátké nebo lomivost oka je malá, světelné paprsky se sbíhají za sítnicí, hovoříme o dalekozrakosti (hypermetropii). Na sítnici, obdobně jako při krátkozrakosti, dopadá rozostřený obraz. Tato vada se koriguje brýlemi se spojným sklem nebo kontaktní čočkou.

Astigmatismus
Rohovka je průhledná část oka a svými optickými vlastnostmi představuje hlavní lomivou část optického systému. Tvarem se dá přirovnat ke kopuli. V ideálním případě je ve všech osách stejně zakřivená. V případě, že v některých osách je zakřivená více nebo naopak méně, hovoříme o astigmatismu.

Vladimír Korda

Určitý nízký stupeň astigmatismu je fyziologický (rohovka není téměř nikdy absolutně pravidelně zakřivená) a nevyžaduje optickou korekci. Astigmatismus se může kombinovat s dalekozrakostí i krátkozrakostí. Napravuje se cylindrickými skly nebo torickými kontaktními čočkami.

Vetchozrakost
Vetchozrakost (presbyopie) postihuje osoby po 45. roku věku. Příčinou je snížení elasticity čočky a pokles schopnosti oka zaostřit na objekt v blízké vzdálenosti. Uvedený fakt vede k problémům se čtením tisku normální velikosti a k nutnosti použití brýlí na čtení. Vadu je možno odstranit náhradou vlastní čočky multifokální nitrooční čočkou.

Celou radioporadnu s MUDr. Vladimírem Kordou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.