Krevní tlak, autoimunita i hormony. S čím vším souvisejí ledviny?

15. srpen 2019

Je škoda, pokud se u potíží rozličného druhu občas zapomíná na možnou souvislost s ledvinami. Tahle důmyslná „tělesná čistička“ sama o sobě poruchu mnohdy neohlásí.  

Není taky jeden jediný test, screeningové vyšetření nebo úkon, díky němuž bychom se všichni a včas preventivně dozvěděli, zda se na ledvinách „něco neděje“. Leccos uvidí sonografista ultrazvukem orgánu;  na další upozorní vyšetření moči a krve.

Mnoho a mnoho cyst

„Dosti často třeba při sonografii břicha přijdeme i na ledvinovou cystu, někdy i více cyst – toť asi nejčastější diagnóza, polycystická choroba ledvin,“ líčí nefrolog Jiří Orság. Na vícečetnou cystu se také pacienti nejvíce ptají.  „Je-li ovšem jinak vše v pořádku, je-li pacient vyšetřen, případně dále sledován, cysty ani polycystická nemoc vlastně vůbec nemusí činit potíže,“ odpovídá na mnoho a mnoho dotazů.   

Ještě o nich uslyšíme

„Ledviny mimo jiné často doslova diktují tělu hodnoty krevního tlaku. Odsud pak plyne i souvislost nefrologických potíží s dnešními civilizačními chorobami – cukrovkou, vysokým krevním tlakem,“ upozorňuje doktor Orság.

Ledviny, sofistikovaná továrna, často bez potíží běží, permanentně v nás pracuje a stará se. Bylo by asi dobré s nimi spolupracovat aspoň dobrým hospodařením s krevním tlakem anebo tolik diskutovanou prevencí diabetu – rozumným životním stylem.   

 

 

autor: Bořek Volný
Spustit audio