Kriminalisté na Šumpersku zadrželi členy dvou skupin výrobců a dealerů pervitinu

20. prosinec 2023 14:56

Kriminalisté na Šumpersku rozkryli činnost dvou organizovaných skupin výrobců a distributorů pervitinu. Ve vazbě postupně skončilo devět lidí, kteří se podle policie podíleli na výrobě a prodeji pervitinu.

Drogu prodali za cenu výrazně převyšující milion korun. Zadržené členy obou skupin policie obvinila z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. U soudu jim hrozí až deset let vězení. ČTK to ve středu sdělila policejní mluvčí Miluše Zajícová.

První členy skupiny, ve které figurovali tři muži a jedna žena, policie zadržela v závěru října. Při mapování jejich trestné činnosti policisté zjistili, že opakovaně odebírali větší množství pervitinu od dalších lidí, pro který jezdili do vzdálenějších měst a následně jej distribuovali místním uživatelům.

Prodali pervitin za víc než milion korun

Jako skupina se dali dohromady na jaře letošního roku a za tu dobu prodali minimálně 650 gramů pervitinu za částku 1,35 milionu korun. Mezi jejich odběratele patřilo minimálně 30 osob, kterým prodávali drogy v různém množství a za různé ceny. Někteří od nich odebrali omamné a psychotropní látky v hodnotě několika desítek tisíc korun,“ uvedla Zajícová.

K největším odběratelům této skupiny patřila například žena, které obviněná žena od roku 2020 prodala metamfetamin za nejméně 125 tisíc korun. Všichni zadržení členové skupiny byli v minulosti už odsouzeni, avšak ne za trestnou činnost spojenou s drogami. Jednalo se převážně o majetkovou trestnou činnost,“ podotkla Zajícová.

Dalších pět podezřelých šumperští kriminalisté ve spolupráci s kolegy z Ústí nad Orlicí zadrželi 8. prosince, tři z nich přímo při výrobě pervitinu v obci na Orlickoústecku. Všichni se různým způsobem podíleli na výrobě metamfetaminu. Někdo vařil, jiný zajišťoval léky a chemikálie k výrobě a další poskytoval prostory pro vaření. Nejméně od roku 2021 se jim podařilo vyrobit na speciálním zařízení určeném k výrobě omamných a psychotropních látek několik stovek gramů pervitinu v hodnotě několika stovek tisíc korun,“ uvedla Zajícová.

Pro léčivé přípravky, ze kterých pervitin vyráběli, muži jezdili do Polska, kde je nakupovali v lékárnách a převáželi zpět do Česka. Drogu pak vyráběli na různých místech na Šumpersku a Orlickoústecku. Při prohlídce bytů a jiných prostor včetně pozemků policisté našli předměty a chemikálie, které slouží k výrobě pervitinu, a také pervitin. Zajistili tři varny a dvě vozidla používaná k páchání trestné činnosti. Všech pět mužů má již v rejstříku trestu záznam o předchozí trestné činnosti, ale ani jeden nesouvisí s drogovou problematikou,“ dodala Zajícová.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Zdroj: ČTK

Spustit audio