Kriminalisté obvinili bývalého starostu Určic z umožnění vývozu odpadu na uzavřenou skládku

4. říjen 2017

Prostějovští kriminalisté obvinili bývalého starostu Určic na Prostějovsku Vlastimila Konšela z toho, že na bývalou skládku za obcí nechal načerno vyvézt tisíce tun stavební suti. Firmy i lidé z okolí se odpadu tímto způsobem zbavovaly téměř 20 let. Někdejšímu starostovi hrozí v případě prokázání viny až dva roky vězení.

„Dřív tady bylo údolí a to údolí bylo zavezené. Na hraně té skládky je vidět sedmimetrová výška,“ popisuje nezávislá místostarostka Určic Marie Slezáková. „Skládka zde byla oficiálně provozovaná až do roku 1995, kdy byla uzavřena,“ dodává.

Až do roku 2015 na ni ale firmy z okolí dál načerno vyvážely stavební suť. Obec kvůli tomu podala trestní oznámení na bývalého starostu a současného nezávislého zastupitele Vlastimila Konšela. „Policie v květnu tohoto roku, tedy téměř po dvou letech, trestní oznámení odložila. Obec proti tomu podala stížnost,“ uvedla Slezáková.

Obci vznikla škoda přes milion korun

Teď je ale podle místostarostky všechno jinak: „Dostali jsme oznámení od policie, že pan Konšel byl obviněn.“

Kriminalisté bývalého starostu obvinili z nedovoleného nakládání s odpady. „Jako starosta obce umožnil na již uzavřené skládce tuhých komunálních odpadů na území obce navážení výkopové zeminy a stavební suti. Celkem by na bývalou skládku umístěn odpad v množství přesahujícím 1 600 tun,“ upřesnil policejní mluvčí František Kořínek. Obci vznikla škoda přes jeden milion korun.

Vlastimil Konšel odmítl obvinění komentovat: „Nebudu na to reagovat.“

Určice navíc už dříve za černou skládku dostaly pokutu od České inspekce životního prostředí ve výši několika desítek tisíc korun. Na vlastní náklady také musí část skládky odstranit. Proti oběma rozhodnutím obec podala odvolání.

autor: tas
Spustit audio