Kriminalisté odložili případ výbuchu domu v Olšanech na Prostějovsku, viník zemřel

5. leden 2023 13:22

Kriminalisté odložili případ loňského výbuchu rodinného domu v Olšanech u Prostějova. Majitel, který jej podle výsledku vyšetřování úmyslně způsobil, při výbuchu zemřel. ČTK o tom ve čtvrtek informoval krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.

Čtěte také

Případ policisté původně vyšetřovali jako obecné ohrožení se sazbou osm až 15 let. Událost se odehrála loni 18. července, v troskách domu zahynul při výbuchu sedmapadesátiletý muž. Výbuch poničil i sousední dva domy a poškodil další dvě desítky objektů. Škoda tehdy přesáhla 12,5 milionu korun.

Kriminalisté případ odložili pro nepřípustnost trestního stíhání, neboť osoba, proti které bylo vedeno řízení, při výbuchu zemřela. „Kriminalisté prověřováním zjistili, že sedmapadesátiletý majitel domu úmyslně odmontoval přívodní plynovou hadici od sporáku a unikající zemní plyn zapálil. Následný výbuch muže usmrtil a lehce zranil dvě osoby v okolí. Detonace poškodila budovu, ale i 17 okolních domů a dvě motorová vozidla. Celková škoda přesáhla 12,5 milionů korun,“ uvedl policejní mluvčí.

„Majitel domu úmyslně odmontoval přívodní plynovou hadici od sporáku a unikající zemní plyn zapálil.“
Krajský policejní mluvčí Libor Hejtman

Trosky hasiči odklízeli déle než 50 hodin. Kromě odklízení sutin museli zabezpečit dva nejpoškozenější domy v těsném sousedství. Hasiči také provizorně opravili střechy protějších domů, které výbuch rovněž poškodil, v řadě domů se vysypalo sklo z oken. Při výbuchu v hustě osídlené ulici s řadovou zástavbou u sjezdu z dálnice byli podle původních informací policie zraněni tři lidé - sousedka z protějšího domu a dva lidé v projíždějícím autě. Tlaková vlna zasáhla kromě dvou domů v těsném sousedství také další dvacítku budov a dva automobily v okolí. Výbuch zemního plynu vyšetřovatelé hasičů potvrdili po nálezu částí plynového potrubí a spotřebičů.

V médiích se po neštěstí objevily informace o tom, že proti majiteli domu bylo vedeno exekuční řízení a dům měl jít do dražby.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Zdroj: ČTK

Spustit audio

Související