Křížem krajem: Vyhlídková plavba po Slezské Hartě

5. srpen 2013

Má tvar čínského draka a její četné zátoky jsou rájem rybářů. Stále více ji však objevují i jachtaři a turisté. Kdo hledá klid a nedotčenou přírodu, pro toho je Slezská Harta tím pravým místem k relaxaci. Od loňského roku navíc se mohou turisté svézt na vyhlídkové lodi.

Modré pruhované tričko, čepice, prošedivělé vlasy i fousy. Josef Limberk je kapitán, jak se patří. Pevnou rukou drží kormidlo Santy Marii, malé repliky lodi, se kterou Kryštof Kolumbus objevil Ameriku. Nebrázdí však vody Antlantiku, ale deváté největší přehrady u nás.

„Teď zrovna projíždíme místem, kde bývala střelnice Svazarmu. Potom je obec Roudno, která je taky zčásti zaplavená. Je to hodně zvláštní pocit,“ říká smutným hlasem kapitán. V Leskovci nad Moravicí totiž vyrůstal a teď pluje nad místy, kudy se ještě před 30 lety mohl procházet.

Čtěte také

„Začínáme v květnu a veřejnost končí v září, na konci září. Pak se ještě občas plavíme, když je třeba manipulovat s nějakým molem, prostě pracovně. To pak bývá ta pravá romantika – je mlha, že není vidět ani před ten čelen,“ vypráví Viktor Pokorný, člen pomocné posádky, který zvědavým turistům vysvětluje, co právě z lodi mohou vidět.

Čistá voda a nedotčená okolní příroda. To jsou největší lákadla, která přitahují letní rekreanty ke Slezské Hartě. Tato nejmladší přehrada u nás leží na řece Moravici, je devátá největší v České republice a budovat se začala v roce 1987. Dokončena byla přesně o deset let později.

Na Slezskou Hartu jsme se vypravili v našem magazínu Křížem krajem. Na malý rozhlasový výlet se můžete vydat s námi i teď (poslechnout pořad).

Spustit audio