Krkonošské vyhlídce nad Arnoštovem vévodí vyhlídkový posed. Uvidíte z něj Ještěd i Sněžku

26. červen 2023

Krkonošská vyhlídka nad Arnoštovem na Podzvičinsku ve výšce 532 metrů nad mořem patří k nejhezčím podkrkonošským rozhledovým místům. Je volně přístupná, dobře dostupná a nabízí znamenité výhledy. Krkonoše se odtud za optimální viditelnosti zdají být na dosah ruky.

V kopcovitém terénu Podzvičinska se ukrývají hotové poklady v podobě roubených chaloupek s dřevěnými štíty, v létě ukryté v bujné zeleni. Kromě Horního a Dolního Javoří potěší v Arnoštově také lokalita, které se říká Na pasekách. Narazíte tady na celý shluk chalup, které odkazují k životu našich předků.

S Arnoštovem je spojený i legendární hostinec U Máslů (dnes Penzion Pod vyhlídkou), kde se skvěle vařilo. Dřív sem proto lidé chodili na výlety pěšky, v zimě pak na běžkách od Bělohradu nebo od Pecky. Vyhlášené místo navštěvovali i herci Oldřich Nový, František Kreuzmann nebo spisovatel Emil Vachek, kteří jezdili do bělohradských lázní. Ještě před dvaceti lety prý měla paní Máslová každý den na stole buchty, což bývalo pro turisty velké lákadlo.

Od Arnoštova je to na Krkonošskou vyhlídku už jenom kousek, ale pohodový terén pro pěší se nabízí spíš ze sousední, přes jeden kilometr vzdálené Bukoviny. Nenáročná trasa vede k vyhlídce po modré turistické značce od parkoviště pod hradem Pecka. A kdo by rád využil co nejkratší trasu, může zaparkovat na polní cestě vedoucí z městyse Pecka do Vřesníka, od rozhledny ho tady dělí pouhých 600 metrů.

Roubenky v Horním Javoří

V roce 1918 byla bělohradským Klubem českých turistů nad Arnoštovem vystavěna dřevěná rozhledna, stylizovaný posed vysoký pět metrů. Pod ním můžete k odpočinku a k občerstvení využít stůl s lavičkami. Pokud chcete rozšířit své výletnické obzory, je vám tu k dispozici také informační tabule.

A co uvidíte, až se nahoře rozhlédnete? Jižním směrem Chlum, Lázně Bělohrad a Miletínsko, jihozápadně zahlédnete Trosky, Tábor, Kozákov, a když se zadaří, tak i Ještěd. Severozápadně zaostříte na Novou Paku, Staropacké hory, severně na Čisteckou hůru a na celé pásmo Krkonoš se Sněžkou. Panorama na severozápadě uzavírají Rýchory, vpředu uvidíte Zvičinu.

Sněžka na obzoru
Spustit audio