Krnovští zastupitelé budou hlasovat o zrušení čestného občanství Klementa Gottwalda

8. říjen 2019

Zastupitelé Krnova budou na konci měsíce rozhodovat o odnětí čestného občanství prvnímu dělnickému prezidentovi Československa Klementu Gottwaldovi. Navrhl to jeden městský radní, kterému se nelíbí, že ocenění patří člověku, který je podepsaný pod procesy v padesátých letech. Opoziční KSČM ale tvrdí, že Gottwald poctu získal za minulého režimu, je to součást historie a rušit mu čestné občanství teď je už zbytečné.

Odpovědnost za politické procesy jsou hlavním důvodem, proč radní Miroslav Indrák z hnutí ANO navrhl čestné občanství Klementa Gottwalda zrušit. „Klement Gottwald je pro mě osobou, která je určitě viníkem, nebo stojí za rudým terorem v padesátých letech minulého století. Myslím si, že slušné město, jako je Krnov, by nemělo mít mezi svými čestnými občany právě zločince. Nechci, abychom měnili historii. Chci, abychom se s historií jednou pro vždy vypořádali,“ říká Indrák.

Naopak opozičnímu zastupiteli za KSČM Petru Varteckému se nelíbí, že by se pocta měla prvnímu dělnickému prezidentovi s takovým časovým odstupem brát. „Nemůžeme teď předělávat historii, která prostě byla. Může se nám líbit, nelíbit, ale prostě byla. Lidé v té historii fungovali za jakýchsi podmínek a v nějakém systému. Jestli se jim všecko povedlo, nebo jim můžeme teď přičítat na vrub to či ono, je otázka jiná,“ řekl Vartecký.

Podle pravidel pro udělování čestného občanství Krnova, může zastupitelstvo města tento institut odejmout tomu, kdo se závažným způsobem provinil proti zásadám morálky nebo právnímu řádu. O případném odebrání titulu Klementu Gottwaldovi budou zastupitelé rozhodovat na konci října.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio