Kromě školy začínají i volnočasové kroužky. V posledních letech roste zájem o techniku

6. září 2017

V září dětem začíná nejenom škola, ale i volnočasové kroužky. Rodiče proto uvažují, do jakých kurzů své ratolesti zapíší. A rozhodně mají z čeho vybírat. Kromě obvyklých sportů, keramiky nebo kreslení nabízí olomoucké organizace i netradiční aktivity zaměřené třeba na sociální sítě.

„Já bych chtěla chodit na Ze zahrádky do kuchyně, pak budu jezdit do zoo za zvířátky a ještě bych chtěla chodit na dramatický kroužek,“ říká třeťačka Nikola. Letos půjde do kroužku olomouckého Domu dětí a mládeže poprvé a už teď se těší.

Svého syna sem přišel zapsat i pan Libor Kyselý: „Je tady velký výběr. Chceme nějakou techniku nebo elektrotechniku, aby se dostal do této oblasti. Konkrétně nás zaujala legorobotika.“

Dům dětí a mládeže v Olomouci nabízí bezmála dvě stovky volnočasových aktivit. Největší zájem mají děti v poslední době právě o kroužky s technickým zaměřením. „Před třemi lety jsme začínali s jedním kroužkem legorobotiky a v loňském roce jsme měli už čtyři kroužky. Takže zájem je velký. Přešli jsme od obyčejného hraní na počítači k nadstavbovým věcem, jako je programování v některých jazycích,“ uvedla zástupkyně ředitele Zuzana Trizmová.

Hitem je mezi dětmi kroužek „youtuberingu“

Velkým hitem je také takzvaný youtubering, kdy děti tvoří vlastní internetová videa. Už od léta je tento kroužek v domě dětí beznadějně plný. Několik posledních míst nabízí ještě olomoucké interaktivní muzeum Pevnost poznání. „Ukazujeme dětem svět sociálních sítí. V rámci workshopu je seznamujeme s vytvářením videa, editací, ale také s různými technikami natáčení i s obecně závaznými pravidly fungování na sociálních sítích,“ upřesňuje mluvčí muzea Martina Vysloužilová.

Dětem tu nabízejí i spoustu dalších aktivit zaměřených hlavně na vědu. Už tradičně otvírají i oblíbenou Dětskou univerzitu. „Děti zažijí jeden semestr vysoké školy. Začínají 27. září imatrikulací a končí 6. prosince promocí. Je to program, který nabízí osm fakult Univerzity Palackého. Odborníci tam ukazují spoustu zajímavostí ze světa vysoké školy,“ dodává Vysloužilová.

Většina kroužků začne v polovině září, rodiče by proto zápis dětí neměli odkládat.

Spustit audio