Krotitel oceli a velkých formátů. Mladý olomoucký sochař Jan Dostál teď pracuje na zakázce pro dubajské Expo

24. březen 2020

V dětství ho nejvíc ovlivnilo setkání s olomouckým sochařem Jiřím Fingerem, řemeslnou zručnost zúročil na brněnském Vysokém učení technickém a aktuálně pracuje na zakázce pro dubajské Expo. Vizitku sedmadvacetiletého rodáka z Hané Jana Dostála natáčel pod jeho obří sochou nazvanou Stvůra Aleš Spurný. Kvůli koronavirové nákaze měli oba na ústech roušku.

Není to strom, i když na první pohled tak z dálky může vypadat. Jedenáct metrů vysoká Stvůra, metalická socha složená z plošek a původně vystavená v Praze v rámci festivalu Sculpture Line, teď v olomouckých Smetanových sadech testuje, jak umění ve veřejném prostoru vnímají místní obyvatelé.

Stvůra Jana Dostála v olomouckém parku

Autorem instalace je sedmadvacetiletý sochař Jan Dostál, který před dvěma lety absolvovat sochařský ateliér Michala Gabriela na Vysokém učení technickém v Brně. Jinak je ale úzce spjatý právě s hanáckou metropolí: narodil se tu, chodil zde na jazykové gymnázium a na kraji města má svůj ateliér. I dnes v něm tráví zhruba dvanáct hodin denně.

Ocel, to je ten nejdokonalejší pocit

„Začal jsem se dřevem, pak jsem pracoval se sklem a potom jsem se dostal k oceli. Ta dokáže zhmotnit cokoliv. Je to jeden z nejdokonalejších materiálů, co se stability spojování a pevnosti týče, a já se z něj snažím dostat co nejvíc,“ popisuje Jan Dostál. Ostatně právě stabilita Stvůry byla pro sochaře téma, o kterém dlouhé hodiny debatoval se statikem. Na sochy se totiž žádné normy nevztahují, a zafixovat skulpturu tak, aby to bylo bezpečné a zároveň aby se s ní později dalo hýbat, je velice komplikované.

Čtěte také

Dostálova záliba v monumentálních instalacích – ve Vizitce byla řeč i o Vetřelci, který na chodce shlíží ze střechy v olomoucké Štemberově ulici – mu vynesla i zakázku v podobě spolupráce na českém pavilonu na výstavě Expo v Dubaji (říjen 2020 až duben 2021). Z jeho dílny vzejde hlavní objekt, kterým je speciální nerezový pramen. „Zakázka pro Expo je nejvíc, co mě prozatím potkalo, je to pro mě obrovská reklama,“ konstatuje umělec, jenž už má v hlavě vymyšlený vlastní dům. Prý to bude sochařský zážitek: v jeho plášti nesmí chybět beton a samozřejmě ani ocel.

Poslechněte si celou Vizitku, ve které Jan Dostál mluví o tom, v čem ho inspiruje elektronická hudba zvaná trance, co ho láká na tetování anebo proč první dva roky na Vysokém učení technickém v Brně v podstatě nevylezl ze školního ateliéru.

Spustit audio