Kruhový objezd v centru Přerova nově zdobí socha od uměleckého kováře Jiřího Jurdy

22. červen 2022 12:35

Sudičky – velká kovaná plastika uměleckého kováře Jiřího Jurdy nově zdobí kruhový objezd v centru Přerova. Umělec ji tam instaloval v noci na středu. Jinak by to ani nešlo. Ve dne by totiž v dopravně přetíženém centru mohl způsobit i kolaps. 

Velká kovaná plastika uměleckého kováře Jiřího Jurdy nově zdobí kruhový objezd v centru Přerova

Plastika je vysoká dva a půl metru a těžká zhruba dva metráky. Při její instalaci uprostřed kruhového objezdu tak pomáhají čtyři silní muži. „Na každého vycházelo zhruba padesát kilo, to se dá,“ popisuje autor díla Jiří Jurda. „Naštěstí se dalo nacouvat až téměř na to místo samotné. Nemuseli tady složitě nějak instalovat kolejnice,“ dodává.

„Chtěla jsem okrášlit právě jednu z nejfrekventovanějších dopravních tepen ve městě.“
Vedoucí galerie města Přerova Lada Galová

Instalací kované plastiky chce vedoucí galerie města Přerova Lada Galová oživit veřejný prostor v centru města a přitáhnout pozornost k umění. „Po vzoru západní Evropy, zejména třeba Vídně, jsem chtěla okrášlit právě jednu z nejfrekventovanějších dopravních tepen ve městě,“ říká Galová.

Velká kovaná plastika uměleckého kováře Jiřího Jurdy nově zdobí kruhový objezd v centru Přerova

Instalace kovaného díla na kruhovém objezdu je zároveň pozvánkou na výstavu dalších děl kováře Jiřího Jurdy v Přerově. Slavnostní vernisáž se uskuteční tento týden v pátek. „Je tam tuším 11 drobnějších plastik plus je tam pár kreslených návrhů k těm větším akcím, to znamená kříž na švédských šancích apod. I kříž v Lipníku, který je věnován obětem první světové války,“ vyjmenovává Jiří Jurda. Jeho výstavu si lidé ve městě můžou prohlédnout až do konce prázdnin.

autor: kra
Spustit audio