Krůtí plátky s omáčkou a pečenými paprikami. Odborníci řadí krůtu mezi takzvané superpotraviny
Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi krůtí plátky s omáčkou a pečenými paprikami. A nebudete litovat.
Jen málo tuku a extra velký obsah bílkovin. Krůtí maso patří mezi superpotraviny. Maso je lehce stravitelné. Obsahuje hořčík, draslík a vitamíny B.
- 400 g krůtích prsou
- 1 zelená paprika
- 1 žlutá paprika
- 250 ml rajčatového pyré
- olivový olej
- 1 bobkový list
- 1 snítka oregana
- 1 snítka tymiánu
- sůl
- cukr
- pepř
Krůta je zajímavá tím, že obsahuje ze 70 procent bílé maso a ze 30 procent maso tmavé. Rozdělit se dá také na devět částí, které se liší chutí, zabarvením i strukturou.
Největší částí jsou krůtí prsa, která mají křehké maso. Stehenní maso připomíná zvěřinové, maso z křídel je něco mezi telecím a kuřecím. Svalnatější jsou letky.
Krk a boky se hodí do polévek, tyto části jsou více tučné. Na krůtě je delikátní částí biskup. Nejtučnější část masa se s oblibou peče. Bedra se hodí na přípravu medailonků a využitelné jsou samozřejmě i vnitřnosti.
Postup:
Zapneme troubu na 180 °C. Celé opláchnuté a osušené papriky potřeme olejem, osolíme a dáme péct na cca 20-25 minut.
Opečené papriky vyndáme z trouby do mikrotenového sáčku nebo je zakryjeme a necháme zapařit. Sloupeme slupky a odstraníme semeníky. Poté nakrájíme dužninu na nudličky cca 1,5 cm.
Krůtí prsa očistíme od blanek, opláchneme a osušíme. Nakrájíme na plátky, naklepeme přes fólii, mírně osolíme a krátce opečeme z obou stran v rozehřáté hluboké pánvi (kterou lze dát do trouby) na olivovém oleji.
K masu přidáme rajčatové pyré, nakrájené papriky, koření, bylinky, cukr, osolíme a opepříme. Podlijeme cca 100 ml vody a vložíme do trouby a pečeme 20 minut.
Vyndáme z trouby, zakryjeme a necháme 10 minut odpočinout.
Podáváme s rýží nebo těstovinami.
Dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.