Kuchyně ve Fakultní nemocnici v Olomouci vydá denně přes 3000 jídel

Na úseku diety číslo 3 v kuchyni FN Olomouc pracuje Zuzana Venská, držitelka 3. místa v soutěži Nejlepší kuchař roku 2019 ve společném stravování, kterou pořádá Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Je to velký úspěch, ke kterému přispěli i její kolegové a nutriční terapeuti, se kterými dávala dohromady soutěžní pokrm. „Připravovala jsem krůtí kapsu se špenátem, mozzarellou a celozrnným kuskusem,“ upřesňuje kuchařka. Podmínkou bylo, že je jídlo v jejich běžné nabídce. Zuzana Venská pak odborné porotě uvařila 15 porcí, což jí rozhodně problémy nedělalo. „Na úseku, na kterém pracuji, vaříme denně okolo 700 jídel.“

„Jsem člověk, který rád zkouší nové věci, a byla jsem zvědavá, jak to dopadne. Jestli na to mám nebo ne,“ říká dnes už zkušená kuchařka Zuzana Venská. Přiznává, že ke kuchařině se dostala náhodou. „Myslela jsem si, že to bude na chvilku, na rok, dva a je z toho 26 let na jednom místě,“ usmívá se. Z pomocné síly se vypracovala na kuchařku, udělala si rekvalifikační kurz.

Fakultní nemocnice Olomouc se letos zapojila do projektu Nemocniční strava, který spočívá v podávání pestřejšího, kvalitnějšího a také zdravějšího jídla pro pacienty upoutané na lůžku. Hodně se proto měnily jídelníčky. „Na našem úseku děláme často pečené ryby, nebo třeba křenovou omáčku s uzeným masem, kuřecí krokety s bramborovou kaší, rajskou omáčku s knedlíkem,“ vyjmenovává oceněná kuchařka, která se nebojí žádné další výzvy.

autor: voj
Spustit audio