Kvalita balené vody

10. září 2003
Dobrá rada

Balené nápoje považujeme za bezpečné z hlediska našeho zdraví, ale obezřetnosti nikdy není nazbyt. Přesvědčili se o tom na vlastní kůži někteří obyvatelé Olomouckého kraje. Jak zjistila redaktorka Blanka Mazalová, důvodem komplikací je špatné skladování v prodejnách.

Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce totiž zjistili, že zejména u velkých řetězců není skladování balených vod vpořádku. Potvdil mi to ředitel olomouckých inspektorů Jindřich Smička.

Jindřich Smička: Setkali jsme se s tím při kontrolách, že jsou vody skladovány na sluněčním světle. V takovém to případě samozřejmě může dojít k porušení zdravotní nezávadnosti a jakosti. Stalo se nám v několika případech a měli jsme tady i stížnosti, že po požití těchto vod, ochucených vod například, došlo k určitým zdravotním problémům, pálení žáhy a podobně. To je způsobeno pravděpodobně nevhodným skladováním. Zjistili jsme, že u některých, zejména supermarketů, či velkých obchodů skladování není tak, jak by mělo být. To znamená, že tyto výrobky jsou skladovány přímo na dvoře při teplotě 40 - 50 stupňů, při slunečním světle a to je problém.

Zejména slazené nebo ochucené minerální vody pak můžou na slunci zkvasit nebo změnit barvu. A právě to může zákazníkům přivodit zdravotní komplikace od pálení žáhy až po zvracení a průjmy. Není od věci také vody střídat.

Jindřich Smička: Souvisí to samozřejmě s obsahem minerálů, které tyto minerální vody mají. To znamená nedoporučuje se používat neustále jednu a tutéž minerální vodu, doporučuje se střídat minerální vodu, kombinovat to se stolní vodou, popřípadě i s kojeneckou vodou, nebo nějakým nealko nápojem. Důležité je jakou činnost děláme. Jestliže se hodně potíme, je to nějaká fyzická, namáhavá práce, tak je dobré použít třeba i silně mineralizovanou vodu, abychom ten ubytek minerálu do těla zase nazpátek dostali. Jesliže naopak relaxujeme, neděláme žádnou fyzickou práci, tak je dobré použít vodu, kerá je lehce mineralizovaná. Samozřejmě tyto údaje jsou na etiketě, takže si můžeme vybrat, kterou vodu bychom mohli použít a která by nám mohla doplnit ten úbytek těch minerálů v těle, ale doporučuji každopádně minerální vody střídat.

A ještě jedna rada na závěr - pokud máte problémy se zažíváním, raději pijte vody nenasycené, tedy bez bublinek.

autor: bam
Spustit audio

Více z pořadu