Kvalitní obsah pro náročného posluchače. Stanice Vltava slaví půlstoletí svého fungování

29. srpen 2022

4. září roku 1972 v 8:55 středoevropského času zahajuje v pásmu VKV vysílání dobře rozpoznatelnou znělkou, motivem Smetanovy Vltavy, nová rozhlasová stanice Vltava. A po krátkém projevu vedoucího redaktora Václava Honse tak otevírá v 9:00 Smetanova symfonická báseň v podání české filharmonie řízené Karlem Ančerlem novou kapitolu rozhlasové historie. 

Rozhlasová stanice se rodí do nelehkých normalizačních let sedmdesátých. Některé kritické hlasy rády upozorňují na smutně ironickou paralelu jména nové stanice k nechvalně proslulému prokupačnímu východoněmeckému vysílači „Fltava”. Vltava a její sesterská slovenská obdoba Děvin mají však své kořeny ještě ve svobodných letech šedesátých, ve stanici Československo II vysílající od půlky šedesátých let kvalitní obsah pro náročného posluchače.

Režie vysílacího studia Vltava (rok 2010)

Co vše má tedy vlastně letos jubilující Vltava v rodokmenu? To je klíčová otázka našeho pětidílného rozhlasového seriálu věnovaného padesátileté historii stanice a jejím klíčovým historickým počinům, milníkům a osobnostem.

Experimentování a inovace!

Čtěte také

Je to nejen dlouhověkost! Nebo ambice přinášet kulturu kultivovat a vzdělávat –  neopouštějící rozhlas zcela ani v nelehkých letech po srpnu 68 – ale také experimentování a inovace! Ve své době revoluční rozhlasové projekty přinášející na rádiové vlny stereofonii a Západní hudbu jinde zapovězenou a moderní dokumentárně publicistické žánrové formy, se uhnízdily právě na vltavských vlnách. Mluvíme o legendárních pořadech 3x60 a to stereo, Větrník nebo Dveře dokořán, které v osmdesátých letech patřily k nejposlouchanějším rozhlasovým pořadům vůbec. 

I ty pochopitelně vzpomeneme v našem seriálu, stejně jako novou polistopadovou kapitolu historie stanice a některé její dosud živé programové projekty, například Mozaiku, ale vlastně celé úspěšné a mimořádně plodné rozhlasové půlstoletí s Vltavou.  

Spustit audio

Související