Květa Legátová: Barborka pro milého. Povídka ze souboru Želary

2. listopad 2019

Povídkovou prvotinu Želary vydala autorka po osmdesátce jako prvotinu. Zimní příběh z horské vsi poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Čtěte také

Květa Legátová vstoupila na českou literární scénu ve svých 82 letech komponovanou sbírkou osmi povídek nazvanou „Želary“. Prvotina této profesí učitelky, která byla od padesátých let až do důchodu překládána jako politicky nespolehlivá z jedné venkovské školy na druhou, zapůsobila jako zjevení. 

Příběhy rázovitých postav z valašských pasek jsou ukotveny ve starosvětsky neměnném řádu. Jejich vnitřní síla je často zkoušena osudovými, často tragickými životními zlomy, přesto neztrácejí své touhy a opětovně se vydávají na cestu, na jejímž konci stojí nějaký vyšší smysl, chcete-li Bůh. Takový je i příběh lásky dvou mladých lidí v povídce Barborka pro milého.

Účinkuje: Václav Bahník

Režie: Michal Bureš

Natočeno v roce 2002 v ČRo Olomouc. 

autor: Michal Bureš
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.