Květinářství v těchto dnech prodají stovky smutečních kytic a věnců. Nastává dušičkové období

28. říjen 2017

Památka zesnulých sice připadá na 2. listopadu, dušičkové období je už ale v plném proudu. Na pilno teď mají především v květinářstvích a zahradnictvích. Jejich zákazníci kupují už tradičně hlavně věnce a kytice z chvojí nebo chryzantémy. Často do výzdoby hrobů investují stovky korun.

„Nastříhám si větve a potom každé větvičce seříznu špičku a zapíchnu ji do podložky. To je na tom ta nejtěžší práce, to zdobení pak už bude rychlejší,“ popisuje Jarmila Poulíčková, která spolu s další pracovnicí květinářství dokončuje smuteční kytici z chvojí. Za dušičkové období jich sama vyrobí desítky. „Před dušičkami je toho hodně. Byli jsme tady všichni přes víkend. Nemůže se to dělat dopředu, ale až těsně předtím, aby to chvojí vydrželo. Dělá se to maximálně 14 dní dopředu, takže potom je toho hodně najednou,“ vysvětluje.

Někteří zákazníci mají podle Jarmily Poulíčkové specifické požadavky, většinou ale vítězí klasika. To potvrzuje i majitel květinářství Petr Vepřek: „Děláme klasickou vazbu, už 15 nebo 20 let. Takové ty moderní vazby, co sem vozí z Holandska, ty u nás lidi moc nechtějí.“

Za jedinou dušičkovou sezónu květinářství spotřebuje několik dodávek chvojí. Další potřebné materiály na zdobení věnců shání už od léta. „Takový Valentýn, to je jenom jeden den a je to jenom o růžích. Nakoupíte mračna růží a všichni chtějí jenom růže. Svátek matek, to jsou zase kytičky a překupují se všechny z Holandska. Ale na dušičky se to musí vyrábět tady a je to náročné,“ říká Vepřek.

Květinářství i trhy nabízející dušičkovou výzdobu dnes obíhá paní Dana. I ona dává přednost klasické smuteční výzdobě: „Vybrali jsme chryzantémy a máme jeden věneček. A jeden jdeme ještě kupovat. Většinou za výzdobu zaplatíme kolem 600 korun.“

Na velký nápor lidí jsou připravená nejen květinářství, ale také hřbitovy. Ten největší olomoucký během dušičkového období očekává zhruba 10 až 15 tisíc návštěvníků.

Spustit audio