Kvůli elektronickým asistentům jsou řidiči méně pozorní, vyplývá ze studie olomouckých psychologů

Dlouhodobé používání inteligentních systémů v autě z vás může udělat horšího řidiče. To je jeden ze závěrů právě ukončeného výzkumu olomouckých dopravních psychologů. Řidiči podle něj kvůli elektronickým asistentům často zpohodlní, jsou při jízdě nepozorní, méně předvídaví a víc než na sebe spoléhají na moderní technologie.

„Jsou tam, je to dobře, ale musí se kontrolovat. Technika může vypovědět službu,“ myslí si paní Milena, která právě vystupuje ze svého nového auta. Josef Lakomý má vozidlo počítači doslova prošpikované: „Mám adaptivní tempomat, mám lane assistant, mám systém na monitorování únavy řidiče, samozřejmě ABS, elektronický stabilizační program, parkovací asistent.“

Dvouletý výzkum olomouckých psychologů ukázal, že čeští řidiči mnohdy netuší, co v autě mají a co asistenti umí. „Většina českých řidičů sotva slyšela o tom, že některé z těch systémů existují, natož aby si vyzkoušela, jak se s tím systémem jezdí. Dost často přiznávali, že se s tím systémem učili zacházet v průběhu jízdy. Občas ten systém zareagoval nečekaně a řidiči se mu pak musel přizpůsobit,“ říká Lucie Viktorová s tím, že návody téměř nikdo nečte.

Praktickou zkušenost nic nenahradí

Psychologové proto natočili klipy, vypracovali informační brožury pro výrobce, prodejce i autoškoly. Josef Lakomý, který provozuje autoškolu, speciální proškolení u psychologů uvítal. „Čerpám z toho doteď, jsem z toho nadšený. Dozvěděl jsem se třeba, že adaptivní tempomat může selhat a může také překvapit řidiče za vozidlem, které jím je vybaveno. Lane assistant může zase přestat fungovat v okamžiku, kdy je zasněžená čára nebo je přerušená třeba stavební úpravou,“ popisuje.

Sám jako instruktor dává přednost praktickému školení: „Můžu si přečíst celou brožuru, jak který systém funguje, jeho výhody a nevýhody, ale vyzkoušet si to v praxi je nenahraditelné.“

Podle olomouckých psychologů je třeba mít na paměti, že řidiči s asistenty jsou línější, méně pozorní a méně zodpovědní. Začnou se totiž věnovat jiným věcem, jen ne volantu. A tak platí, že auto stále řídíte vy, asistent je jen vaším šestým smyslem.

autor: bam
Spustit audio