Kvůli kůrovcové kalamitě jsou uzavřené některé části Rychlebských stezek

3. květen 2018

Řádění kůrovce na Jesenicku komplikuje provoz některých turistických atrakcí. Některé tratě oblíbených Rychlebských stezek jsou kvůli pohybu lesní techniky pro cyklisty nesjízdné. Po zásahu lesníků jsou navíc zčásti zničené. Zaměstnanci je pak musí stavět téměř nanovo a na běžnou údržbu a další rozvoj areálu jim nezbývá čas.

Zaměstnanci Rychlebských stezek se jako každé ráno scházejí na krátké poradě. Jejich šéf Pavel Horník jim rozděluji úkoly. Sám si pak ukládá do auta vrtačku, bezpečnostní pásku a značku s upozorněním, že trasa je zavřená. „Tím, že je ten kůrovec teď pravděpodobně na vrcholu, se situace mění každý týden. Někdy je to ze dne na den. Když je to nutné, tak tam dáme člověka, který to pohlídá, aby tam někdo nevjel,“ říká Horník.

O nových tratích si teď může nechat jen zdát. Není na ně čas. Upravit trasy zničené těžbou je podle Pavla Horníka velmi náročné a nevylučuje, že bude potřebovat další posily. „Ani nemáme dostatek času na veškerou údržbu, kterou bychom potřebovali nutně udělat. Ale jsme samozřejmě na pozemcích vlastníků lesa, což jsou církevní lesy nebo Lesy České republiky. Snažíme se respektovat těžbu a taky chápeme, že ta těžba má přednost, protože je kůrovcová a nikdo si to nevymyslel. Takže se snažíme spolupracovat,“ komentuje.

Pavel Horník ukazuje zákazovou značku

Zatímco Pavel Horník odjíždí do terénu označit místo, kde se právě pohybují stroje na likvidaci kůrovcového dříví, potkávám v základně dvojici cyklistů z Kladna Jaroslava a Jakuba, kteří se právě chystají na vyjížďku. O aktuálních uzavírkách vědí, přečetli si o nich dopředu na webových stránkách. Jeden z nich mávne rukou, pobyt jim to prý vůbec nezkazí: „Není tady nic, co by nám to komplikovalo. Je tam vždycky vyznačená trasa, kterou se to dá objet. Vypadá to smutně, když je ten les vykácený, ale za pár let si s tím příroda určitě sama poradí.“

Kůrovec ale řádí i na druhé straně kopce a ohrožuje lanové centrum v České Vsi. Už několikrát museli jeho provozovatelé jednotlivé překážky v korunách stromů přestavovat.

autor: aja
Spustit audio