Kvůli narůstajícímu vandalismu přibydou na veřejných místech v Rapotíně další bezpečnostní kamery

10. srpen 2018

Vedení Rapotína posílí bezpečnostní kamerový systém v obci. Původní plán, aby do obce jezdily hlídky strážníků z nedalekého Šumperka, nevyšel. Počet případů rozbitých zastávek, posprejovaných zdí a dalších projevů vandalismu přitom v Rapotíně roste. Do nových kamer obec investuje statisíce korun.

„Tam, kde je větší koncentrace osob, to znamená sídliště a podobně, tak tam je i zvýšený objem trestné činnosti nebo výjezdů, ale je to víceméně rovnoměrně rozloženo,“ vysvětluje Tomáš Schart z vedení státní policie ve Velkých Losinách. Stojíme spolu v Rapotíně na náměstí Svobody. Několik kamer už je v centru nainstalováno. Z taktických důvodů ale policie ani vedení města nechtějí prozradit, kde přesně. „Nám ten systém pomohl v objasnění trestného činu těžkého ublížení na zdraví,“ dodává policista.

Odsud ze zastávky je vidět jedna kamera u zdravotního střediska. „Vidíte tamhle ty skleněné tabule? Kdyby tady nebyly, tak jsou už dávno postříkané spreji. Jsou tady neustále nějaké odpadky,“ stěžuje si pan Miroslav, kterého potkávám na náměstí.

Podle technika Lukáše Šimka přibyde v obci zhruba dalších 16 kamer. „Technicky se to dělá tak, že se kamera namíří tak, aby se nekoukala do oken. Pokud tam ten prostor není, tak se používají takzvané privátní zóny, to znamená, že tu danou oblast vyčerníme,“ popisuje.

Obec v minulosti investovala na opravy různých škod ročně až statisíce korun, jak uvedl starosta Bohuslav Hudec z hnutí ANO. „Jelikož městská policie Šumperk má velké problémy s náborem nových uchazečů, tak se obec snažila komplexně řešit problém nárůstu drobné kriminality,“ doplnil.

Místostarosta Rapotína a Hudcův spolustraník Luděk Čech ale tvrdí, že plánovaný počet kamer je příliš velký. Českému rozhlasu sdělil, že některá místa budou monitorovaná zbytečně, jako například křižovatky nebo veřejné prostory, kde obec vandalismus nikdy předtím řešit nemusela. Montážní firma dokončí instalaci kamer během srpna.

autor: sol
Spustit audio