Kvůli nedostatku personálu pomáhají v domově pro hendikepované v Olšanech na Šumpersku vojáci

2. listopad 2020

V domově pro hendikepované v Olšanech na Šumpersku se nakazila koronavirem většina z téměř šedesáti klientů. Podle ředitelky zařízení Jarmily Koubkové nikdo z nemocných nemá vážné komplikace. V koronavirové karanténě je tady přes 20 zaměstnaců domova. Od víkendu tam proto pomáhá desítka vojáků.

„Pracují u klientů, ve stravovacím provozu, v kuchyni, na úklidu. Vypomáhají, kde je potřeba. Jsou velice šikovní, schopní,“ uvedla Jarmila Koubková, ředitelka Domova Paprsek.

Vojáky i nadále využívá také Domov pro seniory v Hranicích, který se s nákazou potýká již třetí týden. Nakazilo se zde dříve pět desítek seniorů, onemocnění však postihlo i zaměstnance. Část se již uzdravila, další přibyli po plošném testování z minulého týdne. „V přímé péči o klienty máme 86 zaměstnanců. Aktuálně je z nich pozitivně testovaných 34, dalších deset je na ošetřovném či na neschopenkách,“ řekla dnes ředitelka domova Simona Hašová. Z klientů je nyní pozitivních deset. Do domova nastoupila armáda již předminulý týden, další vojáci v minulých dnech. „Naučili se a zapracovali se strašně rychle, jsou bezvadní. Bez armády by to nešlo, byl by to velký problém,“ doplnila ředitelka.

Naopak v domově pro seniory v sobotínské diakonii, kde se nakazilo pět desítek lidí, se situace už stabilizovala. „Většina zaměstnanců se již vrátila z karantény do práce. Aktuálně neevidujeme žádné covid pozitivní klienty, všichni z minulého týdne se uzdravili, nové případy zatím nepřibyly,“ vzkázala na stránkách diakonie ředitelka střediska Lenka Bachová. Domovu tam přišlo na pomoc sedm studentek sociálních a zdravotních oborů.

autor: Jana Beránková | zdroj: ČTK
Spustit audio