Kvůli opravám zavírá na pět měsíců Šaldovo divadlo. Některá představení se přesunou na Malou scénu

Až do listopadu neuvidí diváci na hlavní scéně libereckého divadla F. X. Šaldy žádnou hru. V historické budově divadla začala rozsáhlá rekonstrukce vzduchotechniky a topení.

V červenci a srpnu herci využijí divadelní prázdniny. V červnu, září a říjnu budou vybraná představení z velké scény k vidění v Malém divadle.

„Některá představení z velkého divadla, která nejsou tak technicky složitá, tak přesuneme do Malého. Premiéra, která bude dvacátého prvního června, je koncipovaná tak, že až se otevře velké divadlo, tak se do něj přenese,“ přiblížila ředitelka Šaldova divadla Jarmila Levko. Posledním představením byla sobotní druhá premiéra muzikálu Divotvorný hrnec.

Pouť za štěstím, které se ukrývá v dáli za duhou. Divotvorný hrnec má v Šaldově divadle premiéru

Představení mělo na Brodwayi premiéru v roce 1947, v tehdejším Československu ho hned rok poté představili Jiří Voskovec a Jan Werich

Divadlo F. X. Šaldy v Liberci dnes 31. května odehraje premiérové představení slavného muzikálu Divotvorný hrnec.

Historická budova bude kvůli stavebním pracím uzavřena pět měsíců. Za tu dobu mají dělníci opravi vzduchotechniku a topení. Od poslední rekonstrukce divadla v 80. letech minulého století se do nich vůbec nezasahovalo.

„Bude se rekonstruovat topení, vyměňovat radiátory. Samozřejmě v té historické části to budou repliky starých radiátorů. Zprovozní se částečně i teplovzdušné topení a také klimatizace, přívod čerstvého vzduchu,“ doplnila Jarmila Levko.

Oprava topení a klimatizace vyjde na 23,5 milionů korun. Rekonstrukci využije vedení divadla i ke zlepšení akustiky v budově. Špatný vliv na produkci mají textilní tapety na stěnách, které pohlcují zvuk. Dělníci proto nepůvodní tapety strhnou a stěny vyštukují. Štuky tam byly i původně, změnu proto povolili památkáři.

autor: reČRoL
Spustit audio