Kvůli opravě silnice na Praděd mezi Hvězdou a Ovčárnou začne jezdit speciální turistický autobus

11. červen 2022

V Jeseníkách se rozjíždí letní turistická sezona. Letos ji provází omezení kvůli rekonstrukci silnice na Praděd mezi Hvězdou a Ovčárnou. I proto už tento víkend do hor vyjede speciální autobus, který by měl pohyb turistů usnadnit. Více už nám prozradil ředitel Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Tomáš Rak.

Kudy a jak často tedy bude turistický autobus jezdit?
Praděd potřebuje svoji péči a opravu v rámci havarijní části cesty, která je přístupná až nahoru, a tudíž se omezí od pondělí do pátku výjezdy a sjezdy. Není to nic dramatického. Ty dopolední sjezdy zůstávají od 7 až do 10 hodin, a pak se cesta zavírá od 10 do 15 hodin. Ty výjezdy a sjezdy jsou odpolední až do 17. hodiny. Takže se snažíme turisty nalákat na to, aby vyrazili na Praděd z trošku netradičních míst. Třeba z Červenohorského sedla, z Koutů nad Desnou nebo třeba stezkou Bílé Opavy, která je sice dlouhodobě přetížená, ale když se najde dobře plánovaný termín, tak se i tudy dá krásně vyjít nahoru. A zmiňovaný autobus bude pomáhat právě těm turistům, kteří mají rádi hřebenovky, mají rádi vyjet si autobusem z Karlovy Studánky v 9:56 na Červenohorské sedlo a 10:45 se vrátit zpátky přes hřebenovku přes Praděd do Karlové Studánky nebo opačně. Je to turistický bus, který vás vezme i s kolem a můžete si užít hřebenovky kolem Pradědu dle vašeho přání.

Takže budou moct autobusy využít i cyklisté?
Přesně tak. 

Jaké další novinky toto léto návštěvníky Jeseníků čekají?
Kromě těch bombastických novinek, o kterých už byla řeč v médiích, ať už to je Dolní Morava a její nejdelší visutý most na světě nebo nově otevřená bobová dráha v areálu pravičák, tak obnovujeme také jesenickou věrnostní kartu, která v době COVIDu byla pozastavena a znovu jí letos spouštíme do provozu. To znamená, že návštěvníci, kteří jsou ubytovaní v Jeseníkách, získávají zdarma věrnostní kartu a tím se jim odemyká celá řada výhod, slev a bonusů na různých místech v Jeseníkách od gastronomie přes zážitky až po zajímavé adrenalinové parky.

Spustit audio