Kvůli prasklinám ve zdech se děti z mateřské školy v Přerově přesunuly do náhradních prostor. Budovu posuzuje statik

6. září 2018
Mateřská škola U Tenisu v Přerově

Dlouhé praskliny na fasádě a ve zdech se objevily v budově mateřské školy U Tenisu v Přerově. Opustit ji tak náhle musela necelá stovka dětí. Od dnešního rána je rodiče vodí do dvou blízkých základních škol. Podle magistrátu mohlo statiku poškodit dlouhotrvající sucho, které může způsobit změny podloží.

„Po ukončení prázdninového provozu jsme zjistili určité praskliny na budově mateřské školy. Požádali jsme proto o posouzení statika,“ popisuje Romana Pospíšilová z přerovského magistrátu. Statik nechal u prasklin na venkovní fasádě vykopat zkušební sondu. „Výstupem toho statického posouzení by mělo být zhodnocení podloží budovy,“ dodává Pospíšilová.

Dokud nebudou známé výsledky, rozhodl zřizovatel školky, tedy město o přestěhování dětí do okolních škol. Maminka Jana se o tom dozvěděla v šatně při vyzvednutí svého syna. „Určitě velké překvapení, ale pro mě to vcelku nic neznamená, protože jsem doma, takže situace je v podstatě vyřešená na ty dva dny, čtvrtek a pátek, a od pondělí uvidíme. Budeme čekat na informace, které nám podá školka,“ komentuje.

Statiku budovy musí posoudit odborníci

Náhlou situaci chápe i další maminka Jana: „Dostali jsme od paní učitelky vysvětlující dopis a informace. Doufám, že nic nepodcenili a vyřeší to zavčasu, preventivně.“

Náhradní provoz bude fungovat až do odvolání. Podle informací města ale posudek statika nebude hotový dříve než příští týden v úterý. „Důležité je to bezpečí,“ uzavírá maminka Michaela.

autor: kra
Spustit audio