Kvůli protipovodňovým stavbám jezdí cyklisté v Komenského ulici po chodníku. Místní si na ně stěžují

10. srpen 2018

Zúžené chodníky a na nich předzahrádky, mezi nimiž kličkují maminky s kočárky a cyklisti. Tak vypadá v těchto dnech ulice Komenského v Olomouci. Kvůli protipovodňovým úpravám se proměnila ve staveniště. Někteří místní si stěžují zejména na neukázněné cyklisty.

Na zúženém a z jedné strany oploceném chodníku těsně u stolečků před barem zastavuji cyklistku Lenku Šubovou. Spěchá na kole do práce, objížďkami po chodnících to jde ale pomalu. „Vždycky jedu opatrně a koukám kolem sebe,“ říká.

Dění na ulici plné hluku a prachu sleduje seniorka Zdenka. Pro chodce je podle ní vedle barových stolečků místa dost. „Možná pro ty, co tu chodí s kočárky, je to horší,“ dodává.

Jeden ze zaměstnanců restaurace, pan Standa právě nese limonádu na venkovní posezení. „Co vadí a je velký problém, jsou kola, protože 90 procent cyklistů to bere jako cyklostezku. Večer sem musím dát aspoň dva stolky, aby ty lidi tady zpomalili,“ komentuje. „Problém nejsou stolečky, problém jsou cyklisti,“ trvá si na svém. Cyklisti, kteří sesednou z kola, jsou podle něj výjimkou.

Předzahrádka u baru na ulici Komenského, kde probíhají protipovodňové úpravy

Na problémy upozornili lidé na sociálních sítích. Stížnost už řeší i radnice a městská policie. Podle mluvčího města Michala Folty jsou předzahrádky povolené a splňují všechny náležitosti. Jediný problém teď řeší před restaurací Bristol.

„Provozovatelé ji posunuli na jiné místo, než měla být, údajně kvůli prašnosti, ale rozsah té zahrádky se nezměnil. Tato situace se podle mých informací řeší, měla by se ta předzahrádka vrátit na místo, kde byla povolena,“ uvedl mluvčí.

Chodci podle něj mají na chodníku místa dost. Zato cyklisté riskují pokutu. „Podle odborníků i podle městské policie jsou v té ulici na všech místech zachovány dostatečné průchody pro chodce. Pokud nastane problém, tak je dán neukázněností cyklisty, což je samozřejmě postižitelná věc, a v případě, kdy situace nastane a dotyčný je zaznamenán, tak mu samozřejmě hrozí postih,“ popisuje Folta.

Na kritické místo podle mluvčího města častěji vyrážejí strážnici. Zatím ale žádný podobný přestupek nepokutovali.

autor: bam
Spustit audio