Kvůli stavbě protipovodňových opatření na řece Moravě jeho členové musí olomoučtí veslaři trénovat na pískovně u Grygova

27. květen 2019

Olomouckým veslařům výrazně komplikuje život stavba protipovodňových opatření na jejich domácí řece Moravě. Na trénink musejí denně dojíždět do Grygova, cesta na tamní pískovnu jim zabere zhruba půl hodiny. Klub kvůli dojíždění koupil malý autobus, kterým zajišťuje spojení několika desítkám dětí a teenagerů. Zhruba půlkilometrový úsek řeky Moravy přímo ve městě má být pro veslaře sjízdný letos na podzim. Dvoukilometrová trasa, na které obvykle trénují, až za dva roky.

„Doprava na pískovnu je komplikovaná, je těžké si vymezit čas,“
říká olomoucká veslařka Ema Benýšková, čerstvá bronzová medailistka z mistrovství Evropy. Složité tréninkové podmínky ji od další kariéry neodradí. „Plánuji ještě pokračovat. Devět set metrů ale není vzdálenost, na které se dá trénovat pro závod na šest kilometrů,“ říká Benýšková.

A někdy hrozí i nepříjemnosti kvůli mělčinám. „Už se nám párkrát stalo, že jsme se zapíchli. Když se nám tam zasekne veslo, tak se můžeme převrátit,“ dodává Benýšková.

Podle Luboše Zapletala teď zažívá klub nejsložitější období ve své historii. „Pevně věřím, že to přežijeme, i když možná bude velký úpadek mládeže, což lze jen těžko předvídat. Silní jedinci přežijí, uzavírá Zapletal.

autor: min
Spustit audio