Kvůli suchu sice nejsou na řece Moravě ideální podmínky, přesto o ni mají vodáci velký zájem

31. červenec 2023 15:42

Nedostatek srážek a sucho pociťují vodohospodáři, zemědělci, ale třeba taky vodáci. Podmínky na řece Moravě jsou kvůli podprůměrným průtokům o něco horší než obvykle. Zájem o její splouvání je přesto velký. Vodáci můžou řeku sjíždět od Postřelmova do Olomouce.

„V tento den máme okolo 146 osob, zítra už máme dokonce vyprodáno,“ říká Miroslav Šimák, který tráví vydáváním lodí a výbavy ve vodáckém přístavišti Pískáč v Postřelmově už desátou sezonu.

Ta letošní je podle něj ještě nabitější než obvykle. Paradoxně za to může sucho. Morava je totiž i přes nižší průtoky lépe splavná než jiné řeky a tak sem míří více vodáků. „Zatím se nám nestalo, že bychom nejeli. Máme výhodu toho, že se nám tady se stéká Morava s Desnou. Ta Desná nám dává nějakou vodu. Není ji moc, ale je a jezdíme,“ dodává Šimák.

S každým rokem sledujeme nárůst vodáků. 


Tomáš Řehůřka, provozní vodáckého kempu v Litovli

Horší podmínky na řece vodáky letos neodrazují ani podle provozního vodáckého kempu v Litovli Tomáše Řehůřka. S každým rokem sledujeme nárůst vodáků. Pravidelně přikupujeme pár lodí, takže na tom se to dá krásně pozorovat, že když přikoupíme 10 kousků, tak je vyprodáme. Lidé se k nám rádi vrací, protože zázemí na té řece se zvyšuje. Od Postřelmova až po Olomouc kempy rostou, zázemí je lepší a pro vodáky je to pohodlnější,“ uvádí Řehůřka.

Kvůli nižším průtokům na řece Moravě ale půjčovny lodí vodákům doporučují spíše klasické kánoe namísto gumových člunů.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio