Kvůli zdražování hypoték klesl v Olomouci zájem o koupi nemovitostí. Je možné, že dolů půjdou i ceny

23. srpen 2022 13:20

V Česku se snižuje kvůli rostoucím úrokovým sazbám počet lidí, kteří dosáhnou na hypotéku. Dopad už to má i na realitní trh v Olomouci. Poptávka po bytech byla ve městě v posledních letech mnohonásobně vyšší než nabídka a jejich ceny se tak neustále zvyšovaly. Teď je situace spíše opačná.

„Tady nabízím panelákový byt 1+1 s lodžií po kompletní a velmi zdařilé rekonstrukci,“ ukazuje realitní poradkyně Lucie Bobková jeden z inzerátů na prodej bytů, který má právě na starosti.

Ještě loni na podzim by se podle ní okamžitě přihlásilo kolem 10 zájemců. Teď je situace jiná. „Úplně se to otočilo. Byt nabízím už přes dva měsíce, prohlídka byla jenom jedna. A to navíc došlo ke snížení ceny o 150 tisíc. V tuto chvíli se byt prodává za 3 250 000 korun plus pětiprocentní provize,“ doplňuje.

O byty je zájem až o 80 procent nižší

To, že období, kdy poptávka po bytech v Olomouci výrazně převyšovala nabídku, skončilo, potvrzuje i šéf realitní kanceláře DACHI Marek Novotný. „Zvyšování úrokových sazeb výrazně ovlivnilo chování klientů a poptávajících na trhu. Výrazně se snížil zájem o nákup nemovitostí. Například u segmentu panelových bytů vnímáme za poslední dva měsíce snížení zájmu až 80 procent,“ uvádí Novotný.

U kterých nemovitostí cena stagnuje a dá se u nich čekat dokonce i její snížení? Jak nyní postupují lidé, co mají o nemovitosti zájem? Poslechněte si kompletní reportáž Jany Opočenské.

Spustit audio