Lakované dřevo ani plasty do kotle nepatří. Podezřelý dým můžou přijít úředníci zkontrolovat

20. listopad 2017

Černý dým valící se z komína a nepříjemný zápach, i to na mnoha místech patří k zimnímu období. S klesajícími teplotami někteří lidé znečišťují ovzduší už teď, a to hlavně spalováním plastů, lakovaného dřeva nebo dřevotřískových desek, které do kamen nepatří. Od letošního ledna je ale přímo v domě můžou zkontrolovat úředníci a uložit jim pokutu až 50 tisíc korun.

„Papír je nejlepší novinový, má v sobě nejmíň chemických příměsí. Když máme dostatečné množství papíru, přidáme třísky, aby to dobře chytlo. A je přichystáno na zatápění,“ popisuje pan Jaroslav, který už zahájil topnou sezónu. Celý dům mu ohřívají klasická kachlová kamna, do kterých přikládá jen vysušené bukové dřevo. Podle něj je totiž mezi pevnými palivy nejekologičtější.

Ne všichni jeho sousedé ale přemýšlí nad tím, jaký kouř jim z komína odchází. I proto možnost úředních kontrol v domácnostech vítá. „Někdy se nedá ani dýchat. Pochopitelně jsou tací, kteří si adresně stěžují, protože když je inverze, tak je to někdy neúnosné,“ dodává pan Jaroslav.

Stížnosti na znečišťování ovzduší kouřem přijímají i na odboru životního prostředí ve Šternberku. Podle jeho vedoucího Antonína Kostrůnka tu na ně díky novým pravomocem můžou účinně reagovat. „Jsme velice rádi za tuto právní úpravu, byť má spoustu odpůrců. My to ve Šternberku kvitujeme, protože jsme dříve dostávali podněty a neměli jsme žádné kompetence. Teď je máme a myslím, že je dokážeme využít a že to povede ke zlepšení stavu,“ říká Kostrůnek.

Jenom na Šternbersku zatím úřad s rozšířenou působností provedl přímo v domácnostech dvě kontroly. Jak ale zmiňuje Antonín Kostrůnek, jde až o to nejkrajnější řešení, kterému musí předcházet alespoň dvě stížnosti. „Když obdržíme první podnět, tak požádáme o předložení revizního listu. Pokud obdržíme tento podnět podruhé, to znamená, že komín pořád kouří a kouř je podezřelý, potom můžeme provést kontrolu. Podíváme se na topné těleso, na prostory kolem něj, případně taky dovnitř kotle. Jsme schopni z popela alespoň obecně zjistit, čím se mohlo topit,“ vysvětluje.

Podle ministerstva životního prostředí přišlo v minulé topné sezóně na úřady v Olomouckém kraji více než 50 stížností. Na kontrolu se pak úředníci vydali celkem do šesti domácností.

Spustit audio