Lávku v Kroměříži zkontrolují experti. Má podobnou konstrukci jako zřícený most v Praze

6. prosinec 2017
Zprávy ze Zlínska

Kroměřížská radnice nechá zkontrolovat lávku pro pěší přes řeku Moravu, která spojuje vlakové a autobusové nádraží se sídlištěm Oskol. Reaguje tak na sobotní zřícení lávky v pražské Troji.

Kroměřížská lávka má podobnou konstrukci. Zatěžkávací zkouškou prošla před dvěma lety.

„Z bezpečnostních důvodů jsme nařídili ještě jednu mimořádnou kontrolu. Doufejme, že vše bude v pořádku,“ uvedl starosta Kroměříže Jaroslav Němec.

Lávka byla postavena v roce 1984. Je dlouhá 76 metrů, délka nosné konstrukce lávky je 63 metrů. Lávka odolala při velkých povodních v roce 1997, kdy pouze přišla o zábradlí, které bylo tehdy odstraněno, aby nezachytávalo naplavené větve a stromy. Po záplavách bylo zábradlí instalováno zpět a lávka byla pečlivě zkontrolována.

„Každoročně provádíme běžné prohlídky všech mostních objektů ve správě města. V delších intervalech se provádí hlavní prohlídky. Lávka jí prošla v roce 2014, další je plánována na příští rok. Dvakrát ročně se dělají i geodetická zaměření lávky, kdy sledujeme pohyb nosné konstrukce v porovnání s předchozími měřeními,“ popsal Vlastimil Foltýn z radničního odboru správy majetku města a služeb.

Lávka navíc podle něj v roce 2015 prošla statickou zatěžovací zkouškou, která potvrdila, že pěší provoz na ní není nutné omezovat. „I na základě pádu lávky v Praze ale pro jistotu zadáme v krátkém čase zpracování posudku – stanovení nosnosti lávky, což si vyžádá i podrobnou diagnostiku,“ dodal místostarosta Marek Šindler.

Spustit audio