Lázně Karlova Studánka dál patří státu, Ústavní soud zamítl stížnost Řádu německých rytířů

17. leden 2022 07:50

Letitý spor o státní lázně Karlova Studánka je u konce. Ústavní soud zamítl stížnost Řádu německých rytířů. Vyplývá to z informací, které Český rozhlas Ostrava zjistil z justiční databáze. Horské lázně se specializují na léčbu dýchacích onemocnění, využívají také vrt, ze kterého čerpají minerální uhličitou vodu.

Předchozí verdikty okresního, krajského i Nejvyššího soudu byly v pořádku a proto stížnost Řádu německých rytířů (celý název: Česká provincie Řádu bratří německého domu Panny Marie v Jeruzalémě – pozn. red.) Ústavní soud odmítl jako nedůvodnou.

„Sporný majetek byl konfiskován už za nacistické okupace, tedy před tím takzvaným rozhodným obdobím. A k obnovení vlastnického práva už potom nedošlo. To je ten důvod, proč se vlastně na tento sporný majetek církevní restituce nevztahuje,“ vysvětlila mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

Vikář velmistra pro restituce Metoděj Radomír Hofman upřesnil, že Řád německých rytířů chce o majetek bojovat u Evropského soudu.

„Zatím rozhodnutí bylo takové, že pokud vyčerpáme vlastně možnosti české justice, tak ještě se obrátíme na mezinárodní soud ve Štrasburku. Budeme čekat, jak on se k tomu postaví,“ dodal Hofman.

Zato státní podnik už pracuje na mohutném investičním plánu. Dosud měl obavy dávat obří sumy do majetku, o který by mohl přijít. Ředitel horských lázní Jan Poštulka chce třeba zlepšit prostor pro uhličité koupele. Vedení lázní chce plánované opravy konzultovat s památkáři i architekty.

Spustit audio

Související