Lázně Poděbrady ve středních Čechách přivítaly letos návštěvníky novým Balneocentrem

21. srpen 2020

„Na srdce jsou Poděbrady“. Tento známý slogan je už takovou samozřejmostí, až můžeme mít pocit, že středočeské město Poděbrady vznikalo společně s rozvojem místních lázní. Jeho historie sahá ale daleko před počátky českého státu. I když si tu dnes můžeme natočit místní Poděbradku, za vznikem lázní stál paradoxně nedostatek pitné vody.

V roce 1904 byly vkládány velké naděje do hloubkového vrtu na nádvoří zámku. Ke zklamání všech se v hloubce 96 metrů našel pramen lehce zapáchající a nahnědlé vody. Teprve rozbor ukázal, že jde o pramen léčivý. Rozvoj lázní pak na sebe nenechal dlouho čekat. Lázně Poděbrady zahájily svou první sezonu v roce 1908.

Hlavní znak Poděbradky je její výrazná železitá chuť, kterou způsobuje vysoký obsah železa. Zásadní léčebný účinek ale má vysoký obsah oxidu uhličitého, který se při koupeli naváže na kůži a tkáň. Jeho působením se zvýší oběhový systém, tělo se prokrví a zlepší se činnost srdce. Uhličité koupele proto pozitivně působí mimo jiné i na krevní tlak.

Léčebné koupele jako základ lázeňské kůry

Lázeňský komplex se nachází v těsné blízkosti kolonády a lázeňského parku. Ačkoliv se Poděbradka může pro velké množství minerálů i popíjet, v rámci lázeňské kůry se využívá pouze na léčebné uhličité koupele. Dopřát si je můžete v Balneu, které je umístěno na kolonádě v původní budově lázní. Tedy přesně v místech, kde se v roce 1908 první koupele připravovaly v dřevěných kádích.

Kašna s tryskající Poděbradkou v místě, kde byl pramen objeven v roce 1904

Dnes vás tu čeká koupel v naprostém soukromí, v prostorné nerezové vaně s dvojitým pláštěm a osvětlením. Minerální voda se do van vpouští rovnou z vrutu. Má teplotu pouze 11°C a ohřívá se párou přímo ve vaně na optimální léčebnou teplotu 34 až 36°C. Po patnáctiminutové koupeli následuje relaxace na lůžku v samostatné odpočívárně.

Kromě léčebných koupelí v poděbradské uhličité vodě jsou pro hosty k dispozici i další procedury – masáže a zábaly, elektroléčba, magnetoterapie, plynové injekce, léčebné rehabilitace i suché uhličité koupele. A pokud se letos v létě do Lázní Poděbrady vydáte, můžete být mezi prvními hosty nově otevřeného Balneocentra.

Kromě léčby nabízí město i zábavu

Specifickou atmosféru dodává městu řeka Labe, která přináší velké možnosti nenáročných volnočasových aktivit. Dopřát si můžete poklidnou platbu výletní lodí Král Jiří, která vás zaveze buď do Nymburka, nebo na soutok Labe s Cidlinou. Podél Labe vede do stejných destinací i oblíbená cyklostezka, která je napojená na cyklotrasu Praha - Drážďany. V okolí Poděbrad je rovina a cyklistiku si tu užijí i méně trénovaní jedinci. Jízdní kola jsou v lázních samozřejmě k zapůjčení. Vyjet si ale můžete i na in-line bruslích nebo se vydat na procházku s nordic hůlkami.

Lázeňská kolonáda v Poděbradech

Lázeňský pobyt si v Poděbradech můžete zpestřit také kulturním vyžitím. Lázně Poděbrady pro své hosty připravují i samostatný kulturní program. V atriu Letních lázní je na programu každý týden minimálně jedna akce - zábavné talk show, taneční večery či koncerty. Mimo lázeňský komplex pak můžete navštívit několik galerií, Divadlo na kovárně, kino, Polabské muzeum Poděbrady i jedinečné Film Legends Museum Poděbrady věnované filmovým legendám.

Spustit audio