Léčivá síla sedmikrásek

10. duben 2014

Sedmikrásky – krásné, drobné, žlutobílé kvítky, které vídáme na loukách hned z jara. Nejznámější u nás jsou sedmikrásky chudobky. Věděli jste ale, že jsou léčivé?

„Dřív se dělal salát nejen z kvítků, kterých si všímáme především proto, že jsou hezké, ale i z lístků, které jsou velmi dobré na hojení,“ vysvětluje bylinkářka Dana Stříbrná.

Sedmikrásky pomáhají na žaludeční vředy, hodí se do polévek nebo se z nich může udělat sirup. Jak se dělá?

„Vezmete kvítky sedmikrásek, přelijete je vařící vodou, přidáte k nim celý citrón, nakrájený a neoloupaný, ale bez jader. Necháte to celý den a noc odstát, pak to scedíte, květy vymačkáte, přidáte k tomu cukr a vaříte do hustoty sirupu,“ popisuje bylinkářka.

Kvítka sedmikrásek se také krásně vyjímají na chlebu s máslem. Chuti nijak neškodí a pokud chcete být zdraví, měli byste každý jarní den sníst alespoň tři kvítka.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio