Legendární fotbalový trenér Karel Brückner slaví osmdesátiny

13. listopad 2019

Tažení s fotbalisty Sigmy Olomouc evropským Pohárem UEFA až do čtvrtfinále. Dvě vítězství nad bundesligovým Hamburkem a remíza s Realem Madrid. Nebo čtvrté místo na mistrovství Evropy v roce 2004 a postup na světový šampionát. To jsou největší úspěchy bývalého trenéra a osobnosti českého fotbalu Karla Brücknera, který se dnes dožívá osmdesáti let. My jsme při té příležitosti zapátrali v archivu a jeho vyjádření sestříhali do následující reportáže.

Karel Brückner toho určitě stihl ve fotbale hodně. Oslavy nejrůznějších výročí ale příliš nemiluje. „Neměl jsem rád ani první máj, ani MDŽ. Nemám rád oslavy. Slavím jen kulaté narozeniny a to je padesát a sto. Vyhýbám se tomu,“ tvrdí Karel Brückner.

02124634.jpeg

Jedním z jeho hlavních trumfů ve fotbalové kariéře byla stabilita sestavy týmů, které vedl. „Nikdy jsem nezkoušel, to jsem si dovolil jen ve své hlavě nebo na tréninku, ale zápas se musí odehrát.“ dodává trenér.

Trenéři týmů Česka a světa Ivan Hašek a Karel Brückner

Jak v Sigmě, tak v české reprezentaci. Kromě skvělého fotbalu proslul Karel Brückner také svým smyslem pro fair play. „Nikdy jsem nevedl hráče k tomu, aby tam byla přemíra nedovolených zákroků nebo nějaké simulování. Navíc my jsme se uměli chovat i mimo hřiště,“ vzpomíná Brückner.

Karel Brückner i v osmdesáti letech stále fotbal sleduje, má rád klasickou hudbu a neztrácí svůj osobitý humor.

autor: min
Spustit audio

Související

  • Osmdesátine Karla Brücknera

    S přáním pevnyho zdravi k osmdesátinám fotbalové trenérské legendě přichází i Stréček Křópal z Břochovan.