Lékaři olomoucké fakultní nemocnice se vrátili z Jordánska

21. září 2015

Pět odborníků z olomoucké fakultní nemocnice se právě vrátilo z Jordánska. Operovali tam syrské uprchlíky, a to v rámci humanitárního programu MEDEVAC.

Za dva týdny tam provedli okolo třiceti operací pacientů, kteří se potýkají s následky válečných poranění. Vedoucí týmu byla pětatřicetiletá anestezioložka Lenka Obare Pyszková. Na svém domovském ARO oddělení se objevila jen pár hodin poté, co letadlo s českými specialisty dosedlo ve Vídni.

Dveře anesteziologické kliniky se otevírají . Vstříc mi jde žena. Je mladá, usměvavá a velmi ochotná. Z toho, že spala jen pár hodin a právě slouží náročnou 24tku ji usvědčují jen tmavé kruhy pod očima. Lenka Obare Pyszková tvrdí, že v těle má totiž pořád ještě doping z práce v Jordánu.

„Cítím se zajímavě, trošku unaveně, ale nějakým způsobem ještě i vybuzeně. Jedu v nějakém adrenalinovém asi tendru.“

Tým lékařů olomoucké nemocnice působil v přímo v Amánu. V nemocnici pro uprchlíky ve východní části města. Během dvou týdnů tu provedli na 3 desítky operací.

Všechna traumata byly určité zlomeniny končetin – ať už ruce nohy, pánev a většina byla po nějakém balistickém dopadu – to znamená po nějakém výbuchu, střelná kulka.

Jen málokdo by věřil, že tato útlá žena má už za sebou zkušenosti i z jiných lékařských misí. V africké Keni třeba pomáhala jako dobrovolnice v jedné z tamních nemocnic. V Jordánsku si však šéfovala celému týmu.
„Tým byl dobře postavený a jednolitý. Dobře jsme si rozuměli.
Další výjezd Lenka v nejbližší době neplánuje.

autor: kra
Spustit audio