Lékaři v Olomoucké kraji dohání plánované operace odložené kvůli covidu. Pacienti čekají i rok

20. leden 2022

Operační sály v některých nemocnicích v Olomouckém kraji jedou na plný výkon. Lékaři si snaží dohnat výpadky z loňska, kdy se museli soustředit na péči o hospitalizované s covidem.

Jejich počet se už několik týdnů snižuje, díky čemuž se zdravotníci mohli vrátit k plánované operativě. Současně věří, že nemocnice nezaplní lidé nakažení novu koronavirovou mutací omikron.

„Čekací doba se prodloužila, protože jsme minulý rok byly v plném provozu jenom pět měsíců, takže zejména u těch velkých plánovaných ortopedických výkonů došlo k posunutí termínů v řádu měsíců až roku. Objem pacientů, které jsme museli přesunout, se pohybuje mezi 100 až 150 lidmi,“ popisuje primář chirurgie Vojenské nemocnice Olomouc Miroslav Najdekr.

Operační plány narušují odhlášení z důvodu nemoci

Nyní se v nemocnici snaží loňský výpadek dohnat, ve všech sálech se jede na plný provoz. Občas jej ale zkomplikuje pozitivita či nemoc některého z pacientů. „V současné době se potýkáme s nemocností pacientů, kteří se odhlašují těsně před operací z důvodu nemoci. Většinou jde o onemocnění covid-19. My potom nejsme schopni nahradit pořadí v operačním programu někým jiným, protože už je to příliš narychlo,“ dodává Najdekr.

Plánovatelnou operativu díky nízkému počtu pacientů s covidem téměř naplno obnovila také olomoucká fakultní nemocnice, z maximální kapacity 23 sálů je nyní denně v provozu nanejvýš 19. „Všechna ostatní plánovaná péče běží bez omezení, akorát ta operativa kvůli anesteziologům a intenzivistům, kteří ještě musí pečovat o pár covid pacientů, nejede ještě na sto procent,“ uvádí ředitel Roman Havlík

V některých zdravotnických zařízeních v kraji ale dál zůstává část péče omezená, například v přerovské nemocnici je uzavřené oddělení urologie, v prostějovské lůžkové plicní oddělení. Na možný nárůst hospitalizovaných s covidem kvůli nakažlivější variantě koronaviru omikron se zdravotníci v nemocnicích nepřipravují.

„Omikron má prokazatelně lehčí průběh a vyžaduje daleko menší procento hospitalizace. Jsme schopni téměř ze dne na den rozvinout a přetransformovat lůžka bez problémů až třeba na pěti nebo sedmi násobek současné kapacity,“ doplňuje Havlík.

Navýšení lůžkové kapacity pro covidové pacienty by ale bylo opět na úkor ostatní péče.

autor: bas
Spustit audio