Lékaři zjišťovali, jestli děti mají dostatek vitamínu C. Výsledky byly horší, než očekávali

11. červen 2021 06:40

Ve vybraných nemocnicích na Ostravsku a Olomoucku lékaři u hospitalizovaných dětí zjišťovali, jestli mají dostatek vitamínu C. Výsledky lékaře překvapily. Byly horší, než očekávali. A tak chystají další studii.

Nové studie k zjištění hladiny vitamínu C se zúčastní až tisíc dětí, přičemž lékaři z Vítkovické nemocnice v Ostravě se zaměří i na obézní děti. Chtějí totiž znovu prozkoumat, jak jsou na tom s dostatkem tohoto důležitého vitamínu, který má zásadní vliv na imunitu.

Více vitamínu je v zelenině, která ale nechutná

„Moje dítě má rádo zeleninu i ovoce. Jí tepelně zpracovanou i syrovou,“ říká spokojeně tato maminka. Její kamarádce ale dělá strava jejích dětí starosti. „Moje děti moc zeleninu nejí, hlavně ta mladší – ta jí jen jablka. Ta zelenina jí nechutná,“ říká.

Odpor k zelenině jako malá Laura má více dětí. Napovídají tomu i výsledky výzkumu, který loni dělali lékaři vítkovické nemocnice v Ostravě spolu s kolegy z olomoucké fakultní nemocnice. Používali k tomu vzorek moči a indikátorové proužky.

„Překvapilo nás to. Jednoznačně se ukazuje, že velká skupina dětí – 75 procent – se pohybuje v těch zelených číslech. To znamená, že ta saturace je špatná. Někteří se pohybují v hrozně špatných saturacích,“ říká Jan Boženský, primář dětského oddělení Nemocnice Ostrava-Vítkovice.

Obezita má další problém...

Vedle 150 hospitalizovaných dětí z Ostravska lékaři vyšetřili i 280 dětí z Olomoucka a ty měly výsledky ještě horší. A vůbec nejhůře dopadly děti obézní. Právě na ně se teď lékaři chtějí zaměřit.

„Ty nedosahovaly saturaci vůbec. To znamená, že u těch obézních se ukazuje, že spotřeba vitamínu C kvůli tomu metabolickému syndromu a kvůli tomu, jak ty děti špatně jí, je jiná. A saturace je horší,“ vysvětluje Boženský.

Výsledky lékaři publikovali nedávno také v časopise Biomedical Journal. Podle autorů studie je potřeba hladinu vitamínu C u dětí alespoň orientačně zjišťovat a dbát na jeho dostatečný příjem.

„Ty děti zkrátka nejí zeleninu. Největším zdrojem vitamínu C není ovoce, jak si představujeme, ale je to zelenina,“ upozorňuje Boženský. Podle něj nedostatek vitamínu C může souviset s tím, proč jsou některé děti tak často nemocné.

Spustit audio

Související