Lepší než medovník: Ořechový koláč od Jany Kolářové
Krusta ze zkaramelizovaných ořechů, másla a medu je chutná a není přeslazená. Krém vše zvláční. Piškot pečením ztmavne a vrstvení může připomínat proslulý medovník. Pekla Jana Kolářová z Dolních Beřkovic.
- Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 g cukru
- 200 g Hery
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce mléka
- 2 lžičky jedlé sody
- Na krém :
- 1,5 hrnku mléka
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 1,5 lžíce solamylu
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- šťáva z půlky z citronu
- 120 g másla
- Na ořechovou krustu:
- 300 g nasekaných ořechů
- 80 g cukru
- 120 g másla
- 3 lžíce medu
- Na zvláčnění:
- rum
Postup
Jako první si připravíme krém, který bude chladnout, zatímco budeme péct těsto. Do kastrůlku dáme mléko, hladkou mouku, solamyl, cukr krystal a vanilkový cukr.
Uvaříme, jako kdybychom vařili pudink. Po uvaření přilijeme šťávu z půlky citronu.
Až pudink vystydne, přidáme do něj máslo a vyšleháme hladký krém.
Připravíme si těsto. Do mísy dáme všechny suroviny na těsto a rukama zpracujeme. Vznikne těsto lehce lepivé konzistence, které dáme do ledničky odpočinout na 20 minut.
Poté těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z první poloviny těsta vytvarujeme na vále rukama placku. Stiskem dlaně vytlačujete placku téměř do kruhu, odpovídající koláčové formě, ve které budeme péct.
Do silikonové formy (netřeba vymazávat) přeneseme vytvarovanou placku a rukama dotlačíme do krajů. Neděláme žádný lem.
Placku upečeme při 180 °C stupňů za 15–17 minut dozlatova.
To samé uděláme s druhou částí těsta. Vytvarujeme do placky a rozprostřeme do formy. Navíc ale navrch dáme oříškový krém: na pánvi si rozehřejeme máslo s cukrem a medem. Až se rozpustí a suroviny trochu zkaramelizují, přidáme ořechy, promícháme a sundáme ze sporáku, aby se to nespálilo.
Zatepla vrstvíme na druhou placku, kterou teprve pak budeme vkládat do trouby. Tuto vrstvu pečeme zhruba o 3 minuty déle.
První placku, kterou jsme si upekli, prokapeme rumem, abychom ji zvláčnili a koláč zkompletujeme. Krémem namažeme první placku, roztíráme až do krajů. Přiklopíme druhou (vychladlou) plackou s karamelizovanými oříšky. Pokapeme rumem a dáme přes noc do lednice.
Jana Kolářová
Ořechové řezy dělá už 22 let, ale už si nepamatuje, kde tento recept získala. I když během pečení si vzpomněla, že hodně receptů má od své babičky, která ráda pekla. Doporučuje vyzkoušet.