Lepší než medovník: Ořechový koláč od Jany Kolářové

Krusta ze zkaramelizovaných ořechů, másla a medu je chutná a není přeslazená.  Krém vše zvláční. Piškot pečením ztmavne a vrstvení může připomínat proslulý medovník. Pekla Jana Kolářová z Dolních Beřkovic.

Ingredience
  • Na těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g cukru
  • 200 g Hery
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžičky jedlé sody
  •  
  • Na krém :
  • 1,5 hrnku mléka
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 1,5 lžíce solamylu
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • šťáva z půlky z citronu
  • 120 g másla
  •  
  • Na ořechovou krustu:
  • 300 g nasekaných ořechů
  • 80 g cukru
  • 120 g másla
  • 3 lžíce medu
  •  
  • Na zvláčnění:
  • rum

Postup

Jako první si připravíme krém, který bude chladnout, zatímco budeme péct těsto. Do kastrůlku dáme mléko, hladkou mouku, solamyl, cukr krystal a vanilkový cukr.

Uvaříme, jako kdybychom vařili pudink. Po uvaření přilijeme šťávu z půlky citronu.

Až pudink vystydne, přidáme do něj máslo a vyšleháme hladký krém.

Připravíme si těsto. Do mísy dáme všechny suroviny na těsto a rukama zpracujeme. Vznikne těsto lehce lepivé konzistence, které dáme do ledničky odpočinout na 20 minut.

Poté těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z první poloviny těsta vytvarujeme na vále rukama placku. Stiskem dlaně vytlačujete placku téměř do kruhu, odpovídající koláčové formě, ve které budeme péct.

Do silikonové formy (netřeba vymazávat) přeneseme vytvarovanou placku a rukama dotlačíme do krajů. Neděláme žádný lem.

Placku upečeme při 180 °C stupňů za 15–17 minut dozlatova.

To samé uděláme s druhou částí těsta. Vytvarujeme do placky a rozprostřeme do formy. Navíc ale navrch dáme oříškový krém: na pánvi si rozehřejeme máslo s cukrem a medem. Až se rozpustí a suroviny trochu zkaramelizují, přidáme ořechy, promícháme a sundáme ze sporáku, aby se to nespálilo.

Zatepla vrstvíme na druhou placku, kterou teprve pak budeme vkládat do trouby. Tuto vrstvu pečeme zhruba o 3 minuty déle.

První placku, kterou jsme si upekli, prokapeme rumem, abychom ji zvláčnili a koláč zkompletujeme. Krémem namažeme první placku, roztíráme až do krajů. Přiklopíme druhou (vychladlou) plackou s karamelizovanými oříšky. Pokapeme rumem a dáme přes noc do lednice.

Jana Kolářová

Ořechové řezy dělá už 22 let, ale už si nepamatuje, kde tento recept získala. I když během pečení si vzpomněla, že hodně receptů má od své babičky, která ráda pekla. Doporučuje vyzkoušet.

Jana Kolářová a Patrik Rozehnal