Lesáci na Libavsku stále odklízejí následky kalamity. Bojují s časem, oteplení totiž nahrává kůrovci

S nedostatkem lidí a techniky se potýkají lesáci na střední Moravě. Po vichřici v polovině března leží v lesích stovky tisíc kubíků dřeva a nemá je kdo vytěžit. Dřevo je potřeba co nejrychleji zpracovat, oteplení totiž nahrává kůrovci, a hrozí proto další kůrovcová kalamita.

Pan Vladimír je dělník, který se svou pilou v lesích v okolí Valšovic likviduje následky větrné kalamity. Pracuje už dva týdny bez jediného dne volna. „Je toho teď moc, je to v podstatě roční těžba. To, co se má udělat za rok, by se mělo zpracovat co nejdříve,“ komentuje.

Vichřice ve Valšovicích poničila na 20 tisíc kubíků dřeva. Dělníci zatím zpracovali jen necelý tisíc. Samotné pily na kalamitu nestačí. Zajistit těžkou techniku je ale podle šéfa polesí Martina Němce obtížné. „Jsme malí a nedokážeme smluvně nabídnout zajímavé, lukrativní objemy pro ty firmy, takže je to mnohdy boj a přesvědčování. Máme přislíbené tři harvestorové uzly, takže v příštím týdnu by se měly práce rozjet naplno,“ říká Němec.

Na Libavé, jen pár kilometrů od Valšovic, už pracují harvestory a těžká technika na plné obrátky. Vichřice tu poničila 200 tisíc kubíků dřeva. Vojenské lesy proto na jeho zpracování nasazují veškerou dostupnou techniku.

„Ostatní divize Vojenských lesů zastavily těžbu a přesouvají kapacity sem. Komplikované je to tím, že ještě nemáme zpracovanou tu nahodilou těžbu z orkánu Herwart, který byl na podzim minulého roku, a samozřejmě se to prolíná se zpracováním kůrovcové kalamity,“ uvedl šéf lipenského závodu Jaroslav Nerad.

Lesáci chtějí na Libavé kalamitu zpracovat nejpozději do poloviny roku. „Pospíchá se na to především proto, aby se neznehodnotilo dřevo. Vzniká tam dřevo atraktivní pro kůrovce. Pokud se to nezpracuje, mohli bychom položit další kůrovcový základ,“ dodává Nerad.

Jen loni na Libavé vytěžili rekordní množství kůrovcem napadeného dřeva, celkem přes milion kubíků. Letos je to zatím 250 tisíc.

autor: kra
Spustit audio