Lesní cesty se kvůli těžbě kůrovcového dřeva změnily na nebezpečné strže. Lesníci investují do oprav zničených tras

9. červenec 2019

Místo smrkových lesů holé pláně. Místo oblíbených turistických tras rozježděné cesty připomínající strže. Takto vypadají mnohá místa na střední Moravě kvůli kůrovci, respektive těžbě dřeva napadeného lýkožroutem. Lesníci se proto ve velkém pouštějí do oprav za desítky milionů korun.

Zastavuji na jedné z podobně zničených turistických tras pana Václava. Občas je cesta dokonce nebezpečná. „To už nejsou ani cesty, ale strže. V některých místech už nejde poznat, že je to cesta,“ komentuje s nadhledem zkušený turista pan Václav zbytky turistických značek na stromech.

Na jedné z křížení lesních cest nedaleko Olomouce si dávám sraz s ředitelem olomouckých městských lesů Davidem Janáskem. „Nacházíme se na křižovatce třech lesních cest, u kterých proběhly rekonstrukce,“ ukazuje Janák.

Je to jedno z mnoha míst, které jsou těžkou technikou zničené. Těžba po kůrovci cesty změnila k nepoznání. „Frekvence pojezdu a odvozu dřevní hmoty při navýšených objemech těžeb je několikanásobně větší. Jezdíme i v období méně příznivých klimatických podmínek, kdy je podloží rozmáčené a cesty neskutečně trpí. Pro příklad, jedna souprava váží kolem padesáti tun. Denně tudy projede kolem deseti až patnácti takových souprav. To dá cestě opravdu zabrat, dodává Janák.

Kolem nás jsou už připravené hromady kamenné drtě i velkých kamenů na zpevnění. Za posledních šest let daly Lesy města Olomouce do oprav lesních cest víc než 30 milionů korun. Podle lesníků by měly po opravách vydržet dalších deset až dvacet let.

autor: bam
Spustit audio