Lesní školka v Novém Malíně učí děti, jak žít v souladu s přírodou. I zimní období tráví venku

Při procházce kolem rybníků v Novém Malíně můžete narazit na dva netradiční přístřešky – mongolskou jurtu a armádní stan. Ty tvoří zázemí lesní mateřské školy, která zahájila provoz loni v srpnu. Děti tráví celý den venku v přírodě, a to i v zimních měsících, kdy teploty klesají pod nulu.

V jurtě nejsou hračky, které má dnes doma většina dětí, jako třeba plastové vláčky nebo lego. Místo nich tam najdeme ozvučná dřívka, bubínek, kytaru a ukulele. „Hraček tady je opravdu minimum. Děti v lesních mateřských školkách si hrají s tím, co je všude kolem nás,“ vysvětluje jeden z učitelů Marcel Minář.

Vršek jurty je prosklený, takže jiný zdroj světla přes den není zapotřebí. „Máme i umělý zdroj. Tady jsou takové pásky, je to svícení na solární panel. Ale to používáme až tu poslední hodinu, po setmění,“ ukazuje pedagog.

Denní program ve školce trvá od 7:30 do 16:30 hodin. Většinu času děti tráví venku a neodradí je ani nízké teploty. „Zimu zvládáme úplně bez problémů, zvlášť ty děti, když jsou cibulově oblečeny, mají na sobě několik vrstev,“ říká Minář.

Zázemí školky netvoří jen jurta. „Jsou tu takové kadibudky, to jsou kompostovatelné záchody. Dalším zázemím je bouda na nářadí a další věci, které potřebujeme. Stará polní nemocnice nám slouží jako plachta, aby na nás nepršelo. I čas oběda trávíme venku,“ popisuje areál školky učitel.

Tým zdejších pedagogů plánuje časem rozšířit ekologickou výchovu a výuku i na starší děti. „Máme takovou vizi vybudovat větší středisko ekologické výchovy a nabízet školám, třeba i středním školám, nějaké programy,“ dodává Marcel Minář.

autor: sol
Spustit audio