Lesníci po bouřkách odklízejí poničené stromy. Některá místa mohou být nebezpečná, varují

16. srpen 2017

Po bouřkách, které minulý týden poničily stromy v Olomouckém kraji, musejí lesníci vytěžit 25 tisíc kubíků dřeva z lesů na Šternbersku, Litovelsku a Uničovsku. Kvůli bezpečnosti žádají Lesy České republiky krajský úřad o vydání zákazu vstupu do rizikových míst.

„Nacházíme se v prostoru Vysoká Roudná, kde stojí vysílač Roudná. Je tady vzrostlý smrkový porost, který byl poškozen bouřkou. Jsou tu vývraty a zlomy v rozsahu několika set kubíků,“ popisuje škody v jedné z lokalit Zdeněk Gažar ze šternberské pobočky Lesů České republiky.

Nejdřív tu dřevorubci část pokáceli kvůli kůrovci, další stromy vyvrátily a polámaly minulý týden dvě noční bouřky. Popadané dřevo musejí podle Gažara lesníci rychle vytěžit: „Do dvou měsíců musí být veškeré dřevo zpracované. Jinak hrozí, že kůrovec vylétne z těch stromů, přezimuje v hrabance a na jaře napadne další stromy.“

Některé stromy zatím nespadly, ale jsou poškozené, tedy nebezpečné pro turisty a houbaře. Směrem k Vysoké Roudné se podle Zdeňka Kimličky vydávají velmi rádi. „Na houby tam lidé samozřejmě chodí. Je tam i chata, kde se rekreují,“ říká obyvatel nedalekého Chabičova.

Lesy ČR proto chtějí po krajském úřadu, aby zakázal vstup do některých lokalit. „V případě, že se zástupci Lesů České republiky na Krajský úřad Olomouckého kraje obrátí, bude se tím zabývat odbor životního prostředí a zemědělství. Vzhledem k rozsahu škod lze očekávat, že bude rozhodnuto v co nejkratším možném termínu. Podle našich informací hodlají v současnosti požádat o vyhlášení zákazu vstupu do lesa ještě další správci lesů,“ uvedla Eva Knajblová z krajského oddělení komunikace.

Zákaz můžou úředníci vydat až na tři měsíce.

autor: ahe
Spustit audio