Lesníci už nemohou v národní přírodní rezervaci Rejvíz v Jeseníkách používat na stromy napadené kůrovcem chemii

11. červen 2019

Boj s kůrovcem v národní přírodní rezervaci Rejvíz, nově bez chemie. To je jedna ze změn, které přináší čerstvá pravidla nastavená ochranáři přírody. Současně rozšířili plochu rezervace, na které lesníci nesmějí zasahovat proti škůdci vůbec. Těm se omezení nelíbí. A nezamlouvají se ani ekologům.

Nová pravidla pro boj s kůrovcem vydali ochranáři přírody už loni na podzim. Ministerstvo životního prostředí je ale po odvolání ekologických organizací z procesních důvodů zrušilo a Správa CHKO Jeseníky je musela změnit. Teď jsou teď podle zástupce vedoucího Správy CHKO Jindřicha Chlapka přísnější.

„Podstatné je především to, že na Rejvízu opouštíme aplikaci chemických biocidů proti kůrovci. A druhý fakt je ten, že se proti kůrovci bude zasahovat pouze v okrajové části, přibližně 80 až 150 metrů široké v návaznosti na sousední hospodářské porosty. To znamená, že oproti rozhodnutí z loňského roku se území, kde se nezasahuje proti kůrovci, rozšiřuje o dalších 25 hektarů,“ popisuje Chlapek.

Všechno dřevo přitom zůstane na místě, tak jako dosud. Důvodem ke zpřísnění pravidel byl zejména nepříznivý vývoj situace. „Můžeme mu říkat dramatický z toho statistického pohledu, z pohledu ochrany přírody je to nějaký děj, který je naprosto v pořádku. Jestliže jsme zaznamenali pětinásobné množství stromů napadených kůrovcem mezi roky 2017a 2018, je to v podstatě nebývalý nárůst,“ říká Chlapek.

Omezení zásahů se lesníkům nelíbí. Podle mluvčí státního podniku Evy Jouklové bude mít fatální dopad na tamní smrkové porosty. „Proti tomuto rozhodnutí se odvoláme. Odvolání ale nemá odkladný účinek. To znamená, že podle rozhodnutí už postupujeme a je pro nás závazné,“ přibližuje Jouklová.

Ani ekologové nejsou z nových pravidel nadšeni. Ti ale oproti lesníkům od začátku trvají na tom, aby se v rezervaci Rejvíz nezasahovalo vůbec. „Rozhodnutí správy CHKO je pro nás velkým zklamáním, protože jde o poloviční řešení. Sice zakazuje použití chemie, ale umožnuje kácení stromů na části plochy. Situaci nyní analyzujeme,“ argumenty připomíná předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík

A není vyloučené, že se stejně jako lesníci proti čerstvému rozhodnutí ochranářů přírody odvolají.

Spustit audio